:

Är Fackföreningsavgift avdragsgill?

Innehållsförteckning:

  1. Är Fackföreningsavgift avdragsgill?
  2. Är det moms på A kassa?
  3. Hur bokförs serviceavgifter på konto 6982?
  4. Vad är föreningsavgifter?
  5. Vad är medlemsavgifter för föreningen?

Är Fackföreningsavgift avdragsgill?

Från 1 juli går det att göra skatteavdrag för sin fackföreningsavgift. Igår sa riksdagen ja till regeringens förslag. Beslutet innebär att alla som har en fackavgift på minst 400 kronor per år kan dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen.

Är det moms på A kassa?

Ja, man betalar skatt på ersättning från a-kassan. A-kassa beskattas på samma sätt som lön. Exakt vilken skattesats som används varierar beroende på var i landet du bor.

Hur bokförs serviceavgifter på konto 6982?

  • Detta bokförs på konto 6982 - Föreningsavgift, ej avdragsgill. Serviceavgifter är däremot en avdragsgill kostnad vilket innebär att den är momsbelagd. Kostnaden för serviceavgifter bokförs på konto 6981 - Föreningsavgift, avdragsgill momsbelagd. Använd bokföringsmallen "Medlemsavgifter".

Vad är föreningsavgifter?

  • Bokföra föreningsavgifter. Avgifter till föreningar är uppdelade på Medlemsavgifter respektive Serviceavgifter. Medlemsavgifter är ej avdragsgilla kostnader. Detta bokförs på konto 6982 - Föreningsavgift, ej avdragsgill.

Vad är medlemsavgifter för föreningen?

  • Medlemsavgifterär en ej avdragsgill kostnaddå dessa inte är förenade med en utförd prestation utan är ett sätt för föreningen att finansiera verksamheten. Eventuell moms får inte lyftas. Serviceavgifterär en avdragsgill kostnaddå du har betalat för att en tjänst ska utföras av föreningen.