:

Vad göra mot klimakteriebesvär?

Innehållsförteckning:

  1. Vad göra mot klimakteriebesvär?
  2. Vart vänder man sig vid klimakteriebesvär?
  3. Är det bra att ta östrogen?
  4. Hur länge ska man äta östrogen?
  5. Hur länge kan man ha vallningar?
  6. När kommer kvinnor in i klimakteriet?
  7. Vad är omtalat symtom vid klimakteriet?
  8. Hur länge pågår klimakteriet?
  9. Vilka symtom är besvärliga vid klimakteriebesvär?

Vad göra mot klimakteriebesvär?

Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet kan lindra framför allt svettningar, vallningar och känslor av nedstämdhet. Fysisk aktivitet är också viktigt för att förebygga fall genom att det stärker muskler och skelett. Regelbunden motion är därför en viktig behandling i samband med klimakteriet för alla kvinnor.

Vart vänder man sig vid klimakteriebesvär?

Kontakta en vårdcentral om du har ett eller flera av följande besvär: Du har besvär med värmevallningar och svettningar eller sömnproblem som påverkar hur du mår. Det kliar och svider i slidan trots att du har prövat receptfria läkemedel i slidan i två till tre veckor.

Är det bra att ta östrogen?

Många är tveksamma till att ta östrogen eftersom de har hört talas om att risken för bröstcancer ökar. Men risken ökar bara om du behandlas i mer än fem år. Samtidigt minskar behandlingen flera andra risker. Diskutera med din läkare om du har behandlats i fem år och fortfarande har svåra klimakteriebesvär.

Hur länge ska man äta östrogen?

Om syftet är att motverka klimakteriebesvär kan det räcka med några års behandling. Den rekommenderade behandlingstiden för sådana besvär brukar inte vara mer än tio år i de flesta fall. Behandling lokalt i underlivet med svaga östrogener kan dock bli aktuell livet ut.

Hur länge kan man ha vallningar?

Hur länge varar besvären? Det vanligaste är att svettningarna och värmevallningarna börjar i samband med menopausen för att förvärras under de första åren efteråt och sedan sakta klinga av. De flesta kvinnor har kvar besvären under fem till tio år.

När kommer kvinnor in i klimakteriet?

  • Klimakteriet Alla kvinnor kommer i klimakteriet förr eller senare. Oftast kommer du in i klimakteriet när du är runt 45-55 år.

Vad är omtalat symtom vid klimakteriet?

  • Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Hur länge pågår klimakteriet?

  • Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet, hur länge varierar dock från person till person. Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.

Vilka symtom är besvärliga vid klimakteriebesvär?

  • Symtom. Vid klimakteriebesvär kan ett eller flera av dessa symtom bli besvärliga och påverka dig och din vardag: Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning. Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning. Snabba ändringar i humöret.