:

Är bettskena bra?

Innehållsförteckning:

  1. Är bettskena bra?
  2. Kan en bettskena gå sönder?
  3. När får man bettskena?
  4. Kan man äta med bettskena?
  5. Är bettskena gratis?
  6. Varför hård bettskena?
  7. Hur länge ska en bettskena hålla?

Är bettskena bra?

Använd en bettskena Har du huvudvärk eller ömma käkar som beror på att du gnisslar eller pressar tänderna kan en bettskena vara en bra behandlingsmetod. En bettskena stabiliserar käken och avlastar trycket från käkmusklerna. Du undviker därför många problem som ömmande käkar, huvudvärk och slitna tänder.

Kan en bettskena gå sönder?

Det är inte ovanligt att en hård skena håller i 10 år, eller mycket längre. Går bettskena sönder, är det oftast svårt att reparera den. En gammal skena blir också lätt missfärgad, och ofärsch. Då är det bättre att våra tandläkare framställer en ny.

När får man bettskena?

Du kan behöva en bettskena om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna som beror på tandgnissling eller tandpressning. Du kan också en bettskena om tänderna slits snabbt. Det finns olika typer av bettskenor. Den vanligaste är formad som en hästsko och sitter i överkäken.

Kan man äta med bettskena?

När ska jag använda bettskenan? De flesta blir ordinerade att använda sin bettskena under natten, men i vissa fall används den även under dagtid. Den plockas alltid ut när du ska äta, samt när du dricker annat än vatten.

Är bettskena gratis?

Priset kan variera beroende på vilken tandläkare du vänder dig till och vilket material du vill ha. Hos Folktandvården Stockholm kostar en bettskena i mjukplast för bettfysiologisk behandling 2110 kronor per skena. En bettskena i hård akrylat utförd på bettfysiologiska indikationer kostar 3850 kronor per skena.

Varför hård bettskena?

Vid behov av en bettskena utför tandläkaren en grundlig utredning om ditt specifika behov av en hård bettskena. Den hårda bettskenan används oftast i överkäken, och leder till en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler kan slappna av.

Hur länge ska en bettskena hålla?

Hur länge håller den? De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, trots grov tandgnissling. Skenor gjorda i mjukplast har, av förklarliga skäl, kortare hållbarhet. Om din bettskena slits på grund av exempelvis att du gnisslar tänder behöver du mest troligt en ny och ska då kontakta din tandläkare.