:

Hur bodde statare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bodde statare?
  2. När flyttade statarna?
  3. Var Statarlivet?
  4. När försvann statarna i Sverige?
  5. Hur fungerade Statarsystemet?
  6. Vad var en statare torpare respektive Backstugusittare?
  7. Hur såg en Statares liv ut?
  8. Var Ivar Lo?
  9. Hur många statare fanns det 1945?
  10. Vad gör en torpare?

Hur bodde statare?

En statare var förr i Sverige en lantarbetare, som fick en stor del av sin lön (stat) in natura av en husbonde (jordägare). Statare anställdes i regel enligt legostadgan på ettåriga kontrakt. ... Statare förekom huvudsakligen på större gårdar i Götaland och delar av Svealand; systemet slog aldrig igenom i Norrland.

När flyttade statarna?

Statarsystemet tog sin form i mitten av 1700-talet och avskaffades först 1945. Det uppstod i Södermanland och Mälardalen och fanns främst i de stora slättlandskapen. Det förekom ej i Norrland. Det fanns flest statare runt sekelskiftet 1900 då det fanns ca: 35.000 statarfamiljer.

Var Statarlivet?

Under statarsystemets framväxt ökade jordbrukens behov av arbetskraft på flera håll i Sverige och i slutet av 1800-talet var gården Solnas största jordbruk med omfattande mjölkproduktion och trädgårdsodling. Som mest bodde och arbetade 108 personer på gården och villkoren för statarna var usla.

När försvann statarna i Sverige?

Från sekelskiftet minskade antalet statare kontinuerligt fram till dess att de sista resterna av systemet avskaffades genom avtal mellan Svenska Lantarbetsgivareföreningen och Svenska Lantarbetareförbundet 1944.

Hur fungerade Statarsystemet?

Det statarsystem som gick i graven hade anor sedan 1700-talet. I slättlandskapen med anhopningar av stora gods blev det vanligt att anställa gifta lantarbetare på ettårskontrakt och avlöna med naturaförmåner – potatis, spannmål, mjölk etc plus en liten kontantsumma.

Vad var en statare torpare respektive Backstugusittare?

Torparna hade en mellanställning mellan arrendatorerna, som erlade arrende i pengar, och statarna/backstugusittarna, som levde av arbeten med betalning in natura. Statarna var egendomslösa, jord- och djurlösa, fattiga gifta lantarbetare.

Hur såg en Statares liv ut?

Ungefär så här ser vår bild av statarna ut, ett jordbruksproletariat på gränsen till träldom, män och kvinnor bundna av årslånga kontrakt att slita långa dagar för i princip mat och husrum. Ännu en bra bit in på 1900-talet klassades de i lagens mening som tjänstehjon och inte som avtalsslutande arbetare.

Var Ivar Lo?

Ivar Lo-Johansson, ursprungligen Ivar Johansson, folkbokförd som Karl Ivar Loe, född 23 februari 1901 på torpet Ådala under Hammersta gods, Ösmo socken, död i Stockholm, var en svensk författare. År 1933 publicerade han romanen Godnatt, jord, vilken blev hans stora genombrott.

Hur många statare fanns det 1945?

1945 hade deras antal reducerats till cirka 6 000 hushåll. Namnet statare kom av de avlönades ”på stat” det vill säga fick sin lön i form av jordbruksprodukter plus en liten summa i kontanter.

Vad gör en torpare?

En torpare var med andra ord en småbrukare som inte ägde jorden utan arrenderade den och betalade arrendet genom att utföra ett antal dagsverk på markägarens gods. Torparen var en landbo med med ärftlig besittningsrätt (åborätt).