:

Hur bra var Karolinerna?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bra var Karolinerna?
  2. Vad var karoliner för något?
  3. Vad äter man under värnplikt?
  4. Hur många karoliner dog?
  5. När fanns karoliner?
  6. Var många karoliner?
  7. Var Karl XII?
  8. Mellan vilka år var Karolinska tiden och varför kallas perioden så?

Hur bra var Karolinerna?

Den karolinska taktiken utmärktes av en stor rörlighet och förmåga av att utnyttja tillfälligheter för att överraska motståndaren. För kavalleriet genomfördes anfallen i sporrsträck med mycket tät sammanhållning i linjen. Karolinerna var också bra på att utnyttja terrängen till sin fördel.

Vad var karoliner för något?

Karoliner, av Carolus, den latiniserade formen av namnet Karl, var soldaterna inom den svenska armén som tjänade under kungarna Karl XI och Karl XII under Sveriges tid som stormakt.

Vad äter man under värnplikt?

Var man ändå tvungen att dricka vatten måste det först kokas och spädas ut med brännvin. Krig kräver enorma mängder mat: en armé på 20 000 man behövde cirka 15 000 kilo bröd och 60 000 liter öl per dag.

Hur många karoliner dog?

Totalt dog ca 3 700 man, varav 3 000 på fjället. Till detta skall läggas alla de men och handikapp som överlevande ådrog sig. Civilbefolkningen både i Jämtland och Trøndelag led också kraftigt i många år efter detta fälttåg på grund av brist på mat och sjukdom.

När fanns karoliner?

Perioden i Sveriges historia mellan kallas ibland för den karolinska tiden, då Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII, i tur och ordning, var Sveriges regenter.

Var många karoliner?

Hur många det rörde sig om exakt är osäkert, men de uppskattningar som gjorts ger vid handen att omkring 300 officerare och 3 000 underofficerare och meniga togs till fånga under den ryska offensiven i de svenska besittningarna i Baltikum 17.

Var Karl XII?

Karl XII, född på slottet Tre Kronor i Stockholm, död 30 november 1718 i Fredrikshald i Norge, var kung av Sverige från 1697 till sin död, likaså hertig över Pfalz-Zweibrücken mellan 16 under namnet Karl II.

Mellan vilka år var Karolinska tiden och varför kallas perioden så?

Perioden i Sveriges historia mellan kallas ibland för den karolinska tiden, då Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII, i tur och ordning, var Sveriges regenter. ... Först Karl X Gustavs danska krig (), sedan det skånska kriget () och slutligen det stora nordiska kriget ().