:

Vad påverkar hållfastheten hos trä?

Innehållsförteckning:

  1. Vad påverkar hållfastheten hos trä?
  2. Vad händer när trä förkolnar?
  3. Vad har trä för elasticitetsmodul?
  4. Vad händer med trä när fuktinnehållet ökar?
  5. Vad kan påverka kvalitén på virket?
  6. Kan trä självantända?

Vad påverkar hållfastheten hos trä?

Hållfastheten påverkas i hög grad av störningar, såsom till exempel kvistar, snedfibrighet, tjurved med mera. Kvistar orsakar fiberstörningar i form av snedfibrighet, som reducerar hållfastheten och elasticitetsmodulen.

Vad händer när trä förkolnar?

Över 500°C börjar träkolet att glöda, och det förbränns med i stort sett samma hastighet som det bildas. Diagram 1. Antändning av trä. ... När ytan förkolnat avtar värmeutvecklingen, och förbränningen fortsätter med konstant hastighet, se diagram 2.

Vad har trä för elasticitetsmodul?

Elasticitets- och skjuvmodul

Trädslag*Densitet (kg/m³)Elasticitetsmodul
EL (MPa)
Douglas Fir450-51015700
Abies Alba-12700
Douglas Fir43016200

Vad händer med trä när fuktinnehållet ökar?

De mekaniska egenskaperna beror i hög grad på virkets fuktinnehåll. En ökning av fuktkvoten innebär att hållfasthet och styvhet minskar. Värden för hur fukten påverkar de mekaniska egenskaperna hos felfritt trä ges i tabellen. ...

Vad kan påverka kvalitén på virket?

Utöver kvistar påverkas virkets kvalitet av andra naturliga särdrag som barkdrag, kådlåpor, kådved, reaktionsved, avvikande fiberstruktur och märg. Även biologiska särdrag som angrepp från svampar, bakterier och insekter kan påverka virket.

Kan trä självantända?

Veden mörknar och man kan säga att den börjar förkolna. Är det torr luft kan veden självantända redan då temperaturen är ca 150 grader . ... Om man höjer temperaturen ytterligare bryts trä ner och man börjar få en struktur som alltmer liknar rent kol.