:

Hur bra är ägglossningstest?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bra är ägglossningstest?
  2. När är bäst att ta ägglossningstest?
  3. Kan man göra ägglossningstest på kvällen?
  4. Kan man lita på ägglossningstest?
  5. När ska man ta ägglossningstest familjeliv?
  6. Varför funkar inte ägglossningstest?

Hur bra är ägglossningstest?

Ägglossningstest är ett sätt att mäta hormonet som stimulerar ägglossningen. Detta hormon, LH, ökar i kroppen under ett till tre dygn innan ägglossningen sker. När hormonet ökar sker en signal till äggstocken att släppa ifrån sig ägget. LH utsöndras ur kroppen med urinen, där du alltså kan mäta mängden av hormonet.

När är bäst att ta ägglossningstest?

Du kan med fördel göra ägglossningstestet på morgonen när urinen är mest koncentrerad. Om du precis har druckit mycket vätska eller det är mindre än 4 timmar sedan senaste toalettbesöket kan urinen vara för tunn och testresultatet osäkert. Det ska helst gå 24 timmar mellan testen.

Kan man göra ägglossningstest på kvällen?

- Du kan testa när som helst på dagen, men du bör testa vid samma tidpunkt varje dag. - Försök att inte urinera fyra timmar före ägglossningstestet och du bör undvika överdrivet vätskeintag före testet - kanske tycker du att det är lättare att använda ditt morgonurin.

Kan man lita på ägglossningstest?

Om du försöker bli gravid och litar blint på ägglossningstester – tänk om. Testerna kan nämligen ge utslag för sent, enligt en expert. Det säljs rekordmånga ägglossningstest, men man ska inte lita blint på dem enligt fertilitetsläkaren Claes Gottlieb.

När ska man ta ägglossningstest familjeliv?

Om du har en menstruationscykel på 28 dagar (normalt varierar den mellan 25-35 dagar) så brukar ägglossningen inträffa cirka 12-16 dagar innan nästa menstruation börjar. Lämpligt är då att börja testa med ägglossningstest från och med 17 dagar innan mensen ska komma och sedan fortsätta att göra detta i cirka sex dagar.

Varför funkar inte ägglossningstest?

Vissa kvinnor har inte ägglossning i varje cykel och kommer därför inte se en LH-ökning för sådana menstruationscykler. Om du är bekymrad över dina resultat bör du kontakta din läkare.