:

I vilken ledd är Formförändringen störst på virke?

Innehållsförteckning:

  1. I vilken ledd är Formförändringen störst på virke?
  2. Hur många procent sväller trä?
  3. Vilket träslag slår sig minst?
  4. Varför sväller trä på vintern?
  5. Vilken årstid sväller trä?
  6. Hur mycket sväller Ek?
  7. Hur lång tid tar det för trä att svälla?
  8. Varför slår sig virket?
  9. Hur mycket krymper impregnerat virke?
  10. När sväller parkettgolv?

I vilken ledd är Formförändringen störst på virke?

Storleksförändringen är störst vinkelrät mot fibrernas orientering och minst längs med fibrerna. Under trädets första levnadsår bildas det man kallar juvenilved som omsluter märgen i trädets centrum. För en del träslag förorsakar juvenilveden formförändringar framförallt i longitudinell riktning.

Hur många procent sväller trä?

För praktiska beräkningar av de genomsnittliga fuktrörelserna hos sågat virke av furu och gran kan cirka 7 procent användas som ett genomsnittligt värde, vilket motsvarar 0,26 procent per ändrad procentenhet hos fuktkvoten.

Vilket träslag slår sig minst?

Lövträ med undantag av ask och ek har sämre motståndskraft mot röta. Ask och ek är flera gånger dyrare än barrträ och är mer sprickbenäget och dessutom mycket mer svårarbetat. I valet mellan fura och gran så har furan kvistrenheten på sin sida men spricker lättare än granen.

Varför sväller trä på vintern?

Inomhus är trä vanligtvis som torrast på vintern, medan utomhuskonstruktioner är som torrast på sommaren. Limträ, liksom annat trä, sväller när fuktkvoten ökar och krymper när fuktkvoten minskar.

Vilken årstid sväller trä?

På vintern är det torrt i luften och det syns ofta på trägolv. Golvet krymper, något som kan visa sig som springor och att brädorna skålar sig. På sommaren är det varmt och fuktigt i luften och trägolvet sväller.

Hur mycket sväller Ek?

I en bräda eller planka har man sällan en ren tangentiell eller radiell krympning. En tumregel är därför att de genomsnittliga rörelserna (krympning eller svällning) för furu och gran i både radiell och tangentiell riktning är cirka 0,26 procent per ändrad procentenhet hos fuktkvoten....

TräslagEk
Krympning0,4
4
7,8
12,2

Hur lång tid tar det för trä att svälla?

En klinkbyggd båt behöver längre tid på sig att svälla ihop än en kravellbyggd. Sjösättning ju tidigare desto bättre. Vår Vindö 30 (Kravellbyggd mahognybåt) behöver ganska exakt 12 timmar på sig för att svälla ihop så pass att hon inte längre behöver tillsyn av den ordinarie 12 volts länspumpen.

Varför slår sig virket?

Sågat trä slår sig, beroende på att torkningen tvingar träet att »räta ut« årsringarna. För att få formstabilt virke till bygge bör brädorna därför sågas så att årsringarna går vinkelrätt mot den flata ytan (se bilden). ... Då får man stående årsringar och avsmalnande form mot toppändan.

Hur mycket krymper impregnerat virke?

andersmc. Trä varierar ungefär 10% tvärs fibrerna mellan fuktigt och torrt.

När sväller parkettgolv?

Trägolv påverkas av variationer i luftfuktighet Trägolv krymper när det är torrt inomhus och sväller när det är fuktigt. När golvet är torrt, vilket är vanligt på vintern, kan det visa sig som springor och att brädorna skålar sig. ... Trägolv trivs bäst då det är 30-60 % relativ fuktighet i luften.