:

Hur ställs diagnosen polyneuropati?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ställs diagnosen polyneuropati?
  2. Kan man bota droppfot?
  3. Hur många neurologiska sjukdomar finns det?
  4. Kan man bli frisk från neuropati?
  5. Vad är symtom vid polyneuropati?
  6. Vilka läkemedel används för polyneuropati?
  7. Hur fungerar antidepressiva vid polyneuropati?

Hur ställs diagnosen polyneuropati?

Vid misstanke om ovanliga former av polyneuropati analyseras blodprov i jakt efter antikroppar som kan signalera autoimmuna/inflammatoriska sjukdomar. Vid misstanke om ärftlig polyneuropati kan blodprov för DNA-analys tas för vissa former av CMT samt för Skelleftesjuka (FAP).

Kan man bota droppfot?

Beroende på bakomliggande diagnos kan tillståndet ofta förbättras. För att underlätta gången vid droppfot är en så kallad droppfotsskena till stor hjälp, men det finns även andra enklare hjälpmedel som lyfter foten. I vissa fall provar vi även ut elektrostimulerande ortoser.

Hur många neurologiska sjukdomar finns det?

Man känner till över 600 neurologiska sjukdomar, och största delen av dem är sällsynta sjukdomar.

Kan man bli frisk från neuropati?

Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och gör att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Besvären kan senare komma också i underbenen. Det går oftast inte att bli helt bra igen, men du kan få behandling som minskar besvären.

Vad är symtom vid polyneuropati?

  • Symtom vid polyneuropati. Polyneuropati brukar börja med att du får likadana besvär i båda fötterna. Det är vanligt med följande symtom: Du får stickningar och domningar i fötterna. Det känns som om du går på kuddar.

Vilka läkemedel används för polyneuropati?

  • Även antiepileptika (pregabalin och gabapentin) används. Undantagsvis används opiater, i första hand tramadol. Prognos. I de flesta fall av långsam utveckling polyneuropati finns ingen botande behandling. Trots att symtom med känselnedsättning och muskelsvaghet långsamt ökar, blir funktionsnedsättningen oftast relativt begränsad.

Hur fungerar antidepressiva vid polyneuropati?

  • Därför fungerar antidepressiva vid viss smärta, till exempel nervsmärta vid polyneuropati. Även antiepileptika (pregabalin och gabapentin) används. Undantagsvis används opiater, i första hand tramadol. Prognos. I de flesta fall av långsam utveckling polyneuropati finns ingen botande behandling.