:

Vad är Graves sjukdom?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Graves sjukdom?
  2. Hur botar man hypertyreos?
  3. Kan man bli frisk från Graves sjukdom?
  4. Hur vanligt är Graves sjukdom?
  5. Vad utlöser Graves?
  6. Varför får man Graves?
  7. När får man hypertyreos?
  8. Kan man bli frisk från hypertyreos?

Vad är Graves sjukdom?

Graves sjukdom är en autoimmun sjukdom som gör att sköldkörteln blir överaktiv och producerar för mycket sköldkörtelhormon. Det gör att energiförbrukningen i kroppen ökar och den går på högvarv, så kallad hypertyreos.

Hur botar man hypertyreos?

Hypertyreos behandlas alltid med tyreostatika som minskar sköldkörtelns produktion av hormonerna tyroxin, T4, och trijodtyronin, T3. När produktionen minskar får du mindre besvär av hjärtklappning, svettning, viktnedgång och skakningar.

Kan man bli frisk från Graves sjukdom?

56,5 procent av alla med Graves kan friskförklaras enligt en svensk studie. Vissa menar att när läkemedlen får kroppen att komma tillbaka till normala sköldkörtelnivåer så lugnar sig immunsystemet igen. Andra anser att det är läkemedlen i sig som ges vid Graves som direkt påverkar immunförsvaret.

Hur vanligt är Graves sjukdom?

Varje år drabbas cirka 2100 personer, främst kvinnor, av Graves sjukdom som är en autoimmun sjukdom som ger förhöjda värden av sköldkörtelhormoner. Förhöjda värden av sköldkörtelhormon kallas även hypertyreos och Graves är den vanligaste typen av hypertyreos.

Vad utlöser Graves?

Bland äldre som drabbas beror det ofta på att kroppen blir mindre känslig för TSH, vilket leder till att kroppen börjar tillverka tyroxin, som i sin tur leder till giftstruma. Andra anledningar till att sjukdomen uppstår kan vara jodbrist (ovanligt i Sverige), för högt intag av jod eller vissa typer av läkemedel.

Varför får man Graves?

Rökning och långvarig stress ökar risken för sjukdomen. Rökning ökar också risken för ögonbesvär som kan uppstå vid Graves sjukdom. Graves sjukdom kallas också för Basedows sjukdom, toxisk diffus struma eller giftstruma.

När får man hypertyreos?

Hypertyreos delas in följande tre sjukdomar, beroende på orsak: Vid Graves sjukdom gör immunförsvaret så att sköldkörteln bildar mer hormon. Vid knölstruma finns flera knölar i sköldkörteln som bildar för mycket hormon. Vid toxiskt adenom finns en knöl i sköldkörteln som bildar för mycket hormon.

Kan man bli frisk från hypertyreos?

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer och du kan till exempel bli svettig, trött, få hjärtklappning och minska i vikt. De flesta blir bra med behandling.