:

När ska man göra första gallring?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man göra första gallring?
  2. Hur påverkas de enskilda träden av gallring?
  3. När ska man gallra gran?
  4. Hur många stammar efter gallring?
  5. När ska man gallra Björk?
  6. Hur gammal är skogen när den gallras?
  7. Hur reagerar contorta på hård gallring jämfört med tall?
  8. Hur beräkna virkesförråd?
  9. Vilka risker finns med gallring?
  10. Hur många stammar per hektar?
  11. Vad är en muskelinflammation?
  12. Vad är inflammatorisk process i muskeln?
  13. Hur känns det när du har ont i muskeln?

När ska man göra första gallring?

En gallringsmall och mätningar i beståndet visar när det blivit så tätt att det är dags att gallra. Om förhållandet mellan trädens höjd och deras medelavstånd överstiger en viss nivå är det dags att gallra. En tumregel i jämna gran- och tallbestånd är då trädhöjden är större än sex gånger medelavståndet mellan träden.

Hur påverkas de enskilda träden av gallring?

Trädens form påverkas av hur slutet beståndet är. Ju mer välslutet, desto bättre trädform, det vill säga mindre avsmalnande stammar. Efter gallring ökar vindens påverkanträden. De reagerar genom att växa mer i nedre delen av stammen, men höjdtillväxten blir i stort sett oförändrad.

När ska man gallra gran?

För gran är det normalt att första gallring utförs vid 12–15 meters övre höjd och för tall vid 10–13 meters övre höjd. Lövträd gallras generellt vid en lägre övre höjd än barrträd. Men det finns en stor variation som beror på trädslag och tidigare skötsel.

Hur många stammar efter gallring?

Exempel på gallringsprogram i välröjda tall- och granbestånd

Markens bördighet
Stammar per hektar efter 1:a gallring700-850
Övre höjd vid 2:a gallring, meter16-18
Stammar per hektar efter 2:a gallring
Stammar per hektar efter 3:e gallring600-750

När ska man gallra Björk?

Röjning bör ske tidigt, när stammarna är mellan 2 och 6 meter höga, och ska vara tämligen hård. Beståndet bör ha kvar mellan 15 stammar efter avslutad röjning. Det är här du lägger grunden för gallringen och en av de stora fördelarna med löv är att du kan röja året runt.

Hur gammal är skogen när den gallras?

I ett välröjt bestånd görs normalt en första gallring när beståndets övre höjd är 12-14 meter. Övre höjden är medelhöjden av de 100 grövsta träden per hektar. Vad det betyder i ålder varierar stort. Ett granbestånd på bördig mark i södra Sverige når 12-14 meters höjd redan innan trädens brösthöjdsålder är 20 år.

Hur reagerar contorta på hård gallring jämfört med tall?

Contortatallen är mer utsatt för gallringsskador pga klenare bark och att den är svårare att gallra. Contortatallen är mer känslig än tall för stormfällning efter gallring. På finjordsrika marker och i bestånd planterade med paperpot är vindfällningsrisken extra stor.

Hur beräkna virkesförråd?

För att veta virkesförrådet exakt behöver du mäta alla träd. Här kan du i stället grovt skatta förrådet med en stickprovsmätning av i första hand grundyta och övre höjd. Se filmen. Tabeller och funktioner finns för trädslagsrena bestånd av tall och gran högre än 10 meter, ungskog av barr samt björk, ek och bok.

Vilka risker finns med gallring?

Risker med gallring

  • Vind- och snöskador. Foto Mats Hannerz. ...
  • Rotröta. Foto Mats Hannerz. ...
  • Insektsskador. Gångsystem av granbarkborre. ...
  • Avverkningsskador på stammar och rötter. Inkörsport för svampskador. ...
  • Markskador. Foto Mats Hannerz.

Hur många stammar per hektar?

Röj vid 2–3 meters höjd. Lämna 3 000 till 5 000 stammar per hektar, det vill säga till ungefär det dubbla antalet stammar mot normalt. Slutröj vid 5 meters höjd. Lämna 1 500 till 2 500 stammar per hektar beroende på bonitet.

Vad är en muskelinflammation?

  • En muskelinflammation är oftast en lågintensiv överansträngning i en muskel. När muskeln utmattas mer och mer ökar smärtan. Överansträngningen i muskeln är ofta en kompensation för något annat som tex en obalans i lederna, dålig hållning, eller en annan muskel.

Vad är inflammatorisk process i muskeln?

  • När muskeln blir överansträngd bildas mjölksyra, och om belastningen inte avtar kommer så småningom en inflammatorisk process att sätta igång. Inflammationen gör att du får ont, vilket i sin tur medför ökad spänning i muskeln, och en ond cirkel har uppstått, som det är viktigt att bryta.

Hur känns det när du har ont i muskeln?

  • Symptom – hur känns det? Det främsta symptomet vid muskelinflammation är att du får ont i den inflammerade muskeln. Det gör ont när du använder muskeln, och ofta har man smärta även i vila. Om du, till exempel, har muskelinflammation i en axel gör det ont när du försöker lyfta armen utåt från kroppen.