:

Hur borstar man tänderna steg för steg?

Innehållsförteckning:

  1. Hur borstar man tänderna steg för steg?
  2. Hur vinkla tandborsten?
  3. Varför är det viktigt att borsta tänderna?
  4. Vad händer om man inte borstar tänderna på länge?
  5. När ska man borsta tänderna på kvällen?

Hur borstar man tänderna steg för steg?

Håll borsten i en 45-graders vinkel mot tänderna och tandköttskanten. Håll tandborsten i kontakt med både tandytan och tandköttskanten. För borst stråna försiktigt under tandköttskanten där plack samlas mest. Gnugga borsten fram och tillbaka över tänderna flera gånger.

Hur vinkla tandborsten?

Vinkla tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med små rörelser. Det är viktigt att det blir ordentligt rent vid tandköttskanten. Du ska inte trycka tandborsten för hårt mot tänderna, då böjer du stråna och får sämre effekt.

Varför är det viktigt att borsta tänderna?

Att hålla tänderna rena handlar om att varje dag få bort bakterier. Genom att sköta sina tänder med tandborste och andra hjälpmedel kan du hålla dem friska hela livet.

Vad händer om man inte borstar tänderna på länge?

När plack bildas tror din mun att det är en inkräktare och svarar med en inflammation. Då finns det risk för till exempel inflammation i tandköttet och tandlossning. Hål går inte att göra ogjort. Om man struntar i att borsta tänderna ofta kan man i princip garantera att hål kommer att bildas.

När ska man borsta tänderna på kvällen?

Däremot kan du motverka frätskador genom att inte borsta tänderna efteråt. På kvällen ska du borsta tänderna innan du går och lägger dig. Se därför till att ha intagit sista måltiden minst en timme innan du ska borsta tänderna för natten.