:

Hur borstade man tänderna på 1700 talet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur borstade man tänderna på 1700 talet?
  2. När började vi borsta tänderna i Sverige?
  3. Hur skötte man tänderna förr?
  4. Vart tillverkas tandborstar?
  5. Hur man ska borsta tänderna?
  6. När kom tandkräm till Sverige?

Hur borstade man tänderna på 1700 talet?

På 1770-talet tillverkade den brittiske garvaren William Addis en tandborste av ben och borst. Han startade masstilverkning 1780 och ska ha gjort sig en förmögenhet. Vid denna tid började man inse att det var sockret som låg bakom karies. Tidigare hade många trott att det var tandmaskar som angrep tänderna.

När började vi borsta tänderna i Sverige?

Genombrott för tandborstning i Sverige först på 1960-talet I Sverige dröjde det in på 1960-talet innan den dagliga tandborstningen slog igenom hos alla grupper i svenska folket. Och än idag behöver vi ständigt påminna och om vikten av munhygien och lära ut rätt borstteknik.

Hur skötte man tänderna förr?

Sumererna använde tandpetare redan på 3000-talet f.Kr. I Indien, på 500-talet f.Kr., rengjorde man tänderna med en gren, vars fibrer skilts från varandra i ena änden, så att de bildade en slags borste. På samma sätt gjorde man inom det arabiska kulturområdet, där man använde sig av en gren från arraksträdet – en siwak.

Vart tillverkas tandborstar?

Det luktar varm plast i fabriken där mer än tio miljoner tandborstar får form och strån årligen. Egna maskiner och hög automatiseringsgrad gör att Malmöbolaget från 1960-talet kan fortsätta tillverka i stan.

Hur man ska borsta tänderna?

Borsta tänderna rätt med eltandborste eller tandborste

  1. Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll.
  2. Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten.
  3. Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke.
  4. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag.

När kom tandkräm till Sverige?

Visste du att det var en svensk tandläkare som var först med att ta fram fluortandkräm? Mannen hette Yngve Ericsson och år 1959 sökte han patent på sin uppfinning i bland annat Sverige och i USA.