:

Hur borra i granit?

Innehållsförteckning:

  1. Hur borra i granit?
  2. Hur borrar man i marksten?
  3. Vad behövs för att borra i sten?
  4. Vilket borr för att borra i berg?
  5. Hur borrar man i marmor?
  6. Hur borrar man hål i betong?
  7. Får man borra i berg?

Hur borra i granit?

Om du bara ska borra i mjuk sten så klarar man sig bra med en vanlig slagborrmaskin. Men för hård sten så är det borrhammare som behövs. Och viktigast av allt är att ha en borr för stentypen.

Hur borrar man i marksten?

Det finns hålsågar (avsedda för stenmtrl.) för en vanlig borrmaskin som klarar diametern, men inte mer än till 40-50 mm djup. Ska du borra djupare får du anlita en firma som har en kärnborr för btg. håltagning med vattenbegjutning.

Vad behövs för att borra i sten?

Borra hålen med en borrmaskin och borrstål avsett för sten. Borrstålet ska ha en diameter på mellan 35 och 45 mm, så det krävs en väldigt kraftig borrmaskin. Maskin med tillhörande borrstål finns att hyra hos en maskinuthyrare.

Vilket borr för att borra i berg?

Till sten och berg kan man använda sig av en hammarborr eller bergborrkrona. Äger man en bra borrhammare med SDS-plus fäste och inte ska borra större hål än 20 mm kan man testa med det, men ska man göra hål från 20 mm och uppåt i hård sten rekommenderar vi en tyngre borrhammare med SDS-max fäste och SDS-max borr.

Hur borrar man i marmor?

Kakelborr fungerar som sagt utmärkt. Marmor är ju väldigt mjukt. Kan vara klokt att ha en sprayflaska med vatten och spraya lite när du borrar. Vill du vara extra säker börjar du med ett mindre borr typ 6 mm.

Hur borrar man hål i betong?

En enkel borrskruvdragare fungerar ofta utmärkt till trä, gips eller plast, men om du ska borra i betong behöver du en slagborr eller borrhammare (med slagfunktionen påslagen). Om du är osäker på vad du har för borrmaskin är det bättre att läsa manualen än att chansa!

Får man borra i berg?

När man borrar ner i marken kommer man igenom olika jord- och berglager. Vissa lager kan vara lättare att ta sig igenom med borren medan andra lager kan vara svårare. Även berg kan vara olika svårt att borra i beroende på vad det är för typ av berg eller om det har mycket sprickor i.