:

Hur borrar man i gjutjärn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur borrar man i gjutjärn?
  2. Hur borrar man i rostfritt?
  3. Hur borrar man hål?
  4. Kan man gänga i gjutjärn?
  5. Hur borrar man i porslin?
  6. Hur borrar man i metall?
  7. Vilken borr ska jag ha?
  8. Hur borrar man med Centrumborr?
  9. Vad används spiralborr till?

Hur borrar man i gjutjärn?

Om du ska borra hål i härdat stål eller gjutjärn, behöver du ett borr med härdad spets, som ger borret superkrafter. Vanligtvis har skären på ett metallborr en vinkel på 118 grader, och det gör att borret kan skära sig genom metallen.

Hur borrar man i rostfritt?

De fyra viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska göra hål i rostfritt stål

  1. Rostfritt stål är ett höglegerat stål som kräver borr och hålsågar med en högre kobolthalt.
  2. Borr skall vara av HSSCo och hålsågar av bi-metall.
  3. Tänk på att använda rätt varvtal på maskinen och använda ett lätt tryck på maskinen.

Hur borrar man hål?

Genomgående hål

  1. En spiralborr i en borrsväng ger alltid gott grepp. ...
  2. Vid genomgående borrning, bryt när matar skruven går igenom och borra från motsatt håll, så slipper du fläkskador.
  3. Kan du inte komma åt att borra från andra sidan måste du, för att undvika fläkning, borra ytterst försiktigt mot slutet.
Mor AP

Kan man gänga i gjutjärn?

JB: "Det finns flera olika varianter av gängtappar, men rakspårstappen är den mest vanliga och den som ofta används. Den kan användas för både genomgående- och bottenhål i de flesta material, i synnerhet stål och gjutjärn.

Hur borrar man i porslin?

Fäst ett par tejpbitar på fatet, mät och märk ut mitten med ett kryss. Tejpen gör så att porslinet inte spricker så lätt när du borrar sedan och du får bättre fäste med borren. 4. Borra lugnt med kakelborren i genom fatet, vissa porslinstyper är mycket hårda och kan ta lite tid att ta sig igenom.

Hur borrar man i metall?

Vanliga metallborr duger bra för att borra i mjuk metall som koppar och aluminium. Men för hårda material som rostfritt stål är det bäst att använda borr av kromvanadium, kobolt eller titankarbid. HSS-märkningen anger att borret är tillverkat av metall av en hårdare kvalitet.

Vilken borr ska jag ha?

CENTRUMBORR (FLATBORR): Centrumborren används för att göra stora hål i trä. Den arbetar snabbare än spiralborren men inte lika snyggt. Vanliga storlekar är 6-40 mm. SDS-BORR: Ska du borra i sten och betong är det bäst att använda en borrhammare, men den kräver specialborr med s.k. sds-koppling.

Hur borrar man med Centrumborr?

Finns i dimensioner upp till 210 mm i diameter. För att centrera hålet används ett centrumborr. Viktigt att tänka på är att använda stödhandtag på skruvdragaren på stora dimensioner. Om håldjupet på hålsågen inte räcker till kan man rensa ut hålet och köra två gånger för att komma djupare ner i träet.

Vad används spiralborr till?

Träborr är ofta ett typiskt s.k. spiralborr. Benämns ibland som träspiralborr. Det är det yttre kanten av spiralen som skär eller mejslar ut materialet medan resten av spiralen. Det djupare spåret är till för att ta hand om och transportera bort det avverkade materialet.