:

Hur länge ska man spara körjournal?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge ska man spara körjournal?
  2. När ska man föra körjournal?
  3. Vad ska stå i en körjournal?
  4. Vem ansvarar för körjournal?
  5. Vilka regler gäller för firmabil?
  6. Vad säger lagen om elektronisk körjournal?
  7. Hur mycket får delägaren betala för pensionsförsäkringen?
  8. Hur länge behöver du spara din bokföring?
  9. Hur ska du spara all bokföring minst 7 år tillbaka?

Hur länge ska man spara körjournal?

Den skall sparas i 7 år, i enlighet med bokföringslagen. - Innan man investerar i en körjournal är det viktigt att dubbelkolla så att leverantören kan erbjuda detta och försäkra sig om att de har ett pålitligt lagringssystem, säger Mathias Eliasson.

När ska man föra körjournal?

Har du som företagare eller anställd tillgång till en tjänstebil? Då är det viktigt att ha en körjournal. När du använder tjänstebilen för privat bruk kallas det förmånsbil, vilket är en skattepliktig förmån. Med hjälp av körjournalen kan du visa när bilen använts för tjänstekörning och privatkörning.

Vad ska stå i en körjournal?

Fylla i en körjournal

  • bilens registreringsnummer.
  • aktuellt år.
  • datum och mätarställning vid resans start och slut.
  • hur många kilometer den anställda kör varje resa.
  • vilken adress resan startade från och avslutades på
  • ärende/syfte med resan.

Vem ansvarar för körjournal?

För att kunna dokumentera hur en anställd använder tjänstebilen eller den privata bilen i tjänst, så krävs det en körjournal som redovisas för arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att föraren för en utförlig körjournal.

Vilka regler gäller för firmabil?

Alla som ska använda företagsbilen måste vara myndiga och ha ett giltigt körkort. I annat fall gäller inte bilförsäkringen. De anställda måste få information om vilka bilar de har tillgång till och varje år måste körkortets giltighet kontrolleras. När anställda använder företagsbilen måste de föra körjournal.

Vad säger lagen om elektronisk körjournal?

Eftersom Skatteverket även accepterar manuella körjournaler är det inget tvång att använda en digital sådan. Men en anställd kan inte säga nej om arbetsgivaren vill installera en digital körjournal i en tjänstebil. Däremot kan man neka om det gäller en privat bil.

Hur mycket får delägaren betala för pensionsförsäkringen?

  • Delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag får skattemässigt göra avdrag för pensionskostnader med 35 % av inkomsten under inkomståret eller det föregående inkomståret men maximalt med 10 prisbasbelopp (år ). Detta under förutsättning att delägaren själv äger pensionsförsäkringen.

Hur länge behöver du spara din bokföring?

  • Arkivering – så länge behöver du spara din bokföring. Enligt den svenska bokföringslagen och bokföringsnämnden måste du spara, det vill säga arkivera, din bokföring i minst 7 år. Det här innebär att du måste spara alla kvitton, all dokumentation och samtliga underlag för all din bokföring minst 7 år tillbaka i tiden.

Hur ska du spara all bokföring minst 7 år tillbaka?

  • Enligt den svenska bokföringslagen och bokföringsnämnden måste du spara, det vill säga arkivera, din bokföring i minst 7 år. Det här innebär att du måste spara alla kvitton, all dokumentation och samtliga underlag för all din bokföring minst 7 år tillbaka i tiden. Här kommer några praktiska tips gällande arkivering av dina räkenskaper.