:

Hur värderas kundfordringarna och då även hur de i utländsk valuta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur värderas kundfordringarna och då även hur de i utländsk valuta?
  2. Vad är en monetär post?
  3. Hur bokför man valutakursvinst?
  4. När används konto 3960?
  5. Vad är balansdagens kurs?
  6. Vad är konto 7960?
  7. Vad är en valutakursvinst?

Hur värderas kundfordringarna och då även hur de i utländsk valuta?

Kundfordringar som företaget belånat ska enligt punkt 13.6 värderas enligt punkt 13.4 och redovisas i balansräkningen i posten Kundfordringar. Kortfristiga fordringar i utländsk valuta ska enligt punkt 13.5 värderas till balansdagens kurs.

Vad är en monetär post?

Kassamedel samt tillgångar och skulder som kommer att inflyta respektive utbetalas med fastställda eller fastställbara belopp (K3 punkt 30.5).

Hur bokför man valutakursvinst?

Valutakursvinster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär klassificeras som övriga rörelseintäkter och bokförs i kontogrupp 39. Valutakursvinster på fordringar och skulder som inte är av rörelsekaraktär, finansiella fordringar och skulder, bokförs som finansiella intäkter och kostnader i kontoklass 8.

När används konto 3960?

När du gjort en vinst vid växling eller omvandling från t. ex. EUR till SEK kan du bokföra denna vinst på BAS-konto 3960 -valutakursvinster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär.

Vad är balansdagens kurs?

Monetära poster som är i en utländsk valuta ska omräknas i samband med bokslutsarbetet. Den kurs som ska användas är balansdagens kurs, det vill säga den kurs som gäller per räkenskapsårets utgång. ... Monetära poster som är i en utländsk valuta ska omräknas i samband med bokslutsarbetet.

Vad är konto 7960?

dollar till SEK kan du bokföra förlusten på BAS-konto 7960 – Valutakursförluster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär. Om du gjort en vinst vid växling eller omvandling från Dollar till SEK kan du bokföra vinsten på BAS-konto 3960 –valutakursvinster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär.

Vad är en valutakursvinst?

En valutakursvinst värderas till det verkliga värdet i redovisningsvalutan av skillnaden mellan omräknat värde vid två omräkningstidpunkter i enlighet med gällande valutakurser vid omräkningstidpunkterna. Det är ingen moms (0 %) på valutakursvinster då sådana vinster inte utgör momspliktig försäljning.