:

Hur bokför man en kreditnota?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man en kreditnota?
  2. Vilket konto för dröjsmålsränta?
  3. När behövs en kreditfaktura?
  4. Vad är en kredit faktura?
  5. Vad är en factoring?

Hur bokför man en kreditnota?

Kreditfakturor bokförs lite olika och idag går det ej att bokföra en faktura med ett direkt negativt belopp. Enklaste sättet är då att bokföra det som det ursprungliga inköpet (med positiva belopp) men byta plats på debet och kredit, alltså så att verifikatet ser ut tvärtom gentemot det ursprungliga.

Vilket konto för dröjsmålsränta?

Dröjsmålsränta är en tillfällig räntekostnad som beror på bristande rutiner eller bristande betalningsförmåga och därför bokförs normalt inte upplupen dröjsmålsränta. Räntekostnader för dröjsmålsränta redovisas som finansiella kostnader i kontogrupp 84.

När behövs en kreditfaktura?

Om en faktura är utfärdad men av någon anledning inte ska betalas eller är felaktig måste en kreditfaktura utfärdas. ... Det enklaste sättet att hantera en felaktig faktura är att makulera den ursprungliga fakturan och sedan skicka en ny faktura med det korrekta eller redigerade beloppet.

Vad är en kredit faktura?

Fakturan är kundens krav på betalning av en tjänst eller vara, men i fall av retur, kompensation, skador på varor eller liknande situationer kan säljaren av produkten välja att stryka fakturan. Alltså kreditera den. När en faktura krediteras blir den ursprungliga fakturan krediterad och det skapas en kreditfaktura.

Vad är en factoring?

Factoring är ett samlingsbegrepp för att sälja fakturor till - eller belåna fakturor hos - en bank eller finansbolag. Genom att sälja eller belåna fakturor får företaget betalt direkt. ... Det innebär att vi normalt inte kräver tillbaka pengarna av dig om din kund inte skulle betala fakturan.