:

Hur används konto 2091?

Innehållsförteckning:

  1. Hur används konto 2091?
  2. Hur bokföra bokslut?
  3. Vilket konto bokförs kreditfaktura?
  4. Hur göra när kund betalat för mycket bokföring?
  5. Hur bokförs årets förlust?
  6. Hur räknar man ut bokslut?

Hur används konto 2091?

Del av vinsten ska delas ut till aktieägarna ex. beslutar att 10 000 kr ska delas ut till aktieägarna så bokförs beloppet på konto 2898 ("Outtagen vinstutdelning") i väntan på faktisk utbetalning. Resterande del av resultatet flyttas till konto 2091 ("Balanserad vinst eller förlust").

Hur bokföra bokslut?

När du har bokfört alla bokslutshändelser ska du bokföra årets vinst/förlust på konto [8999] och konto [2019], Årets resultat. Använder du ett program framgår det beräknade resultatet av resultatrapporten. Årets vinst [8999] bokförs mot konto [2019], Årets resultat. Därmed ökar det egna kapitalet med 50 000 kr.

Vilket konto bokförs kreditfaktura?

En kreditering innebär att försäljningsintäkterna minskar (debiteras) och att den utgående momsen eventuellt också minskar (debiteras) om försäljningen var momspliktig. I baskontoplanen bokförs intäkter i kontoklass 3.

Hur göra när kund betalat för mycket bokföring?

Det händer ibland att man måste returnera en vara man köpt eller att en kund returnerar varor eller avbeställer redan bokförda tjänster. Detta skall bokföras på samma sätt som köpet eller försäljningen bokfördes. Det kan också hända att en kund betalar en faktura två gånger och du sedan skickar tillbaka betalningen.

Hur bokförs årets förlust?

Ett resultat som innebär en vinst bokförs genom att ett konto i kontogrupp 89 debiteras och att ett eller flera konton i kontogrupp 20 krediteras. Ett resultat som innebär en förlust bokförs genom att ett konto i kontogrupp 89 krediteras och att ett eller flera konton i kontogrupp 20 debiteras.

Hur räknar man ut bokslut?

När du gått igenom din balansräkning och gjort de justeringar som du ska göra kan du sammanställa resultatet före skatt, vilket är summan av din resultaträkning, bortsett från eventuella skatter.