:

Hur ska jag bokföra avskrivningar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska jag bokföra avskrivningar?
  2. Hur bokförs reavinst?
  3. Vad bokförs som inventarier?
  4. Hur räknar man ut avskrivningar?
  5. Vad bokförs på 1220?
  6. Hur bokförs en avskrivning av inventarier och verktyg?
  7. Varför skall inventarier och verktyg bokas bort?
  8. Vad är redovisningsmässig avskrivning av inventarier?
  9. Hur ska du bokföra Årets avskrivning?

Hur ska jag bokföra avskrivningar?

En planenlig avskrivning på en anläggningstillgång bokförs som en reducering av värdet för en anläggningstillgång i kontogrupp 10 till 12 och som en kostnad i kontogrupp 78. En skattemässig över- eller underavskrivning bokförs som en obeskattad reserv i kontogrupp 21 och som en bokslutsdisposition i kontogrupp 88.

Hur bokförs reavinst?

Om försäljningspriset är högre än det bokförda värdet är det en vinst som skall bokföras på konto 3973 ”Vinst vid avyttring maskiner och inventarier”. Om försäljningspriset istället är lägre är det en förlust som skall bokföras på konto 7973 ”Förlust vid avyttring av maskiner och inventarier”.

Vad bokförs som inventarier?

Exempel på inventarier är verktyg, möbler, bilar, datorer och affärsinredning. Inventarier är avsedda att stadigvarande användas i företaget, medan lagertillgångar är avsedda att förbrukas eller säljas. Kostnaden för inventarier får dras av, men på vilket sätt beror på vilken typ av inventarier som köpts in.

Hur räknar man ut avskrivningar?

Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat). Till det lägger du sedan årets inköp av inventarier.

Vad bokförs på 1220?

Inköp och försäljningar av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 12. En vinst vid försäljning av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 39 och en förlust vid försäljning av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 79.

Hur bokförs en avskrivning av inventarier och verktyg?

  • En avskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 78 debeteras. En nedskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 77 debeteras. En uppskrivning av inventarier

Varför skall inventarier och verktyg bokas bort?

  • Inventarier och verktyg som inte längre uppfyller definitionen av en tillgång eftersom de har sålts eller utrangerats (slängts) skall bokas bort från balansräkningen. Inventarier och verktyg som har utrangerats skall bokas bort på samma sätt som gäller vid en försäljning med skillnaden att försäljningspriset normalt är noll.

Vad är redovisningsmässig avskrivning av inventarier?

  • Avskrivningar av inventarier bokförs månadsvis i den löpande bokföringen. Man talar då om den redovisningsmässiga avskrivningen. Den redovisningsmässiga avskrivningen är baserad på inventariernas förväntade ekonomiska livslängd. Exempel: Du äger en entreprenad och köper en lyftkran för 200 000 kr som du beräknar använda i fem år.

Hur ska du bokföra Årets avskrivning?

  • Vid bokföringen av årets avskrivning bokför du mellan ett konto med anskaffningsvärde såsom exempelvis konto 1210 mot ett tillhörande avskrivnings konto såsom 1219 för att hålla koll på den ekonomiska värdet för just den tillgången. När du köper nya tillgångar som ska skrivas av får du bokföra dessa manuellt.