:

Hur nollställer man moms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur nollställer man moms?
  2. Hur redovisar man preliminär skatt?
  3. Hur bokför man en Momsfaktura?
  4. Vad gör man med kontona för ingående och utgående moms 2640 och 2610 i slutet av varje månad?
  5. Vad är det för skillnad på ingående moms och utgående moms?

Hur nollställer man moms?

Vid momsperiodens utgång (ex 120930) nolla dina momskonton () mot konto 2650. 2. När du betalar in till skatteverket bokföra inbetalningen mot konto 2650. Kontot blir då nollställt.

Hur redovisar man preliminär skatt?

Det är upp till dig som företagare att betala in skatten till skattekontot. När preliminärskatten dras från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskuld, på konto 2518 (vissa använder gruppkontot 2510 istället, men vi rekommenderar 2518 så att preliminärskatten hålls separat). Motkonto är 1630.

Hur bokför man en Momsfaktura?

Under Försäljningskonto är det viktigt att välja det momskonto du vill att momsen ska bokföras mot, och att det står 0 under Moms på artikelraden. Spara fakturan eller Bokför direkt om du är klar.

Vad gör man med kontona för ingående och utgående moms 2640 och 2610 i slutet av varje månad?

Avstämningen gör du genom att nolla konto 2610 (utgående moms) och 2640 (ingående moms). Mellanskillnaden bokför du på konto 2650 (Redovisningskonto för moms) i väntan på besked från Skatteverket om du måste betala in eller få tillbaka moms.

Vad är det för skillnad på ingående moms och utgående moms?

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket.