:

Var lever Fjällämmel?

Innehållsförteckning:

  1. Var lever Fjällämmel?
  2. Hur gammal kan en lämmel bli?
  3. Vart lever lämlar?
  4. När var det lämmelår senast?
  5. Hur gammal kan en fjällräv bli?
  6. Vilka djur äter lämlar?
  7. Vad menas med ett lämmeltåg?

Var lever Fjällämmel?

Fjällämmeln är lätt att känna igen på sin färgteckning och de finns på kalfjället och i björkregionen i fjällkedjan. Under lämmelår sprider de sig ner till skogen och man kan då hitta dem långt bort från sitt normala utbredningsområde. De är 13- 15 cm långa och har en 1-3 cm lång svans.

Hur gammal kan en lämmel bli?

West Siberian lemming: 12 months Lemming/Lifespan

Vart lever lämlar?

Med undantag av en enda art, Synaptomys cooperi, som förekommer i den tempererade zonen, lever alla lämlar i Arktis. Arterna vistas främst i våta habitat som fuktig tundra och skogar, träskmarker och myrområden. Under vintern lever individerna aktiva under snötäcket, de håller ingen vinterdvala.

När var det lämmelår senast?

Senast det var ett riktigt lämmelår var 2011. Då sågs deras inverkan på fjällvärlden från satelliter. Landskapet hålls öppet, buskar hålls nere och jorden gödslas.

Hur gammal kan en fjällräv bli?

Fjällräven blir könsmogen vid 9 månaders ålder, men parar sig i regel inte första gången förrän den är 1 till 2 år gammal. Den kan nå en ålder av 7–8 år. Det förekommer att fjolårsungar stannar kvar och hjälper till med uppfödningen av nästa kull.

Vilka djur äter lämlar?

Raden av rovdjur som gynnas av lämmel är lång: fjällräv, rödräv, vesslor, hermelin, järv, lodjur och brunbjörn. Det mest extrema exemplet är fjällräven som under bottenår med lämlar inte föder en enda unge medan rävarna under ett toppår kan få uppemot tio ungar.

Vad menas med ett lämmeltåg?

Ett lämmeltåg är ett vandringståg bestående av fjällämlar (Lemmus lemmus). År då populationen av lämlar är stor, under ett så kallat lämmelår, uppstår vandringsbeteenden hos lämlarna, bland annat på grund av matbrist.