:

Hur fungerar p-piller?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar p-piller?
  2. Är p-piller gratis?
  3. Hur lång tid efter att man slutat med p-piller?
  4. Vilka p-piller är gratis?
  5. Hur länge är det gratis med preventivmedel?

Hur fungerar p-piller?

Hur fungerar p-piller? P-pillren förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom samt påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.

Är p-piller gratis?

Kvinnor 18–20 år, målgruppen för kostnadsfria preventivmedel, omfattas av kostnadsfria preventivmedel inom läkemedelsförmånen sedan den 1 januari 2017. Kvinnor 21–25 år, omfattas av regionernas egna subventioner av preventivmedel.

Hur lång tid efter att man slutat med p-piller?

Processen går ganska snabbt och 99 procent har antingen blivit gravida eller fått regelbundna ägglossningar och menstruationer efter tre månader. Hormonerna är ute ur kroppen efter några få dygn men för de flesta tar de ca en månad att få tillbaka ägglossning och menstruation.

Vilka p-piller är gratis?

Från och med 1 januari 2017 är preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat, kostnadsfria för unga till och med 20 år. Västra Götalandsregionens subvention av preventivmedel till unga kvinnor kvarstår från 21 år till och med 25 år.

Hur länge är det gratis med preventivmedel?

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat är kostnadsfria för unga till och med 20 år. För personer som fyllt 21 år se nedan. Även för preventivmedel som normalt används längre än ett år är egenavgiften vid expedition 100 kronor.