:

Vad får man för att läsa in en ljudbok?

Innehållsförteckning:

 1. Vad får man för att läsa in en ljudbok?
 2. Vem läser in talböcker?
 3. Vad kostar det att producera en ljudbok?
 4. Hur spelar man in en ljudbok?
 5. Hur lång tid tar det att läsa in en bok?
 6. Hur används talböcker?
 7. Vad är en talbok?
 8. Hur skriver man en ljudbok?

Vad får man för att läsa in en ljudbok?

Det bekräftas av andra förlag som talar om att ersättningen till inläsaren för en ljudbok kan variera mellan 15 000 och 75 000 kronor, beroende på bokens längd och hur känd skådespelaren är. Det finns flera inläsare som gjort karriär från talboksinläsare vidare till ljudboksinläsare.

Vem läser in talböcker?

En talbok är avsedd för personer med permanent eller tillfällig funktionsnedsättning som gör att man inte kan ta del av en tryckt bok. Talboken produceras med offentliga medel och i enlighet med §17 upphovsrättslagen.

Vad kostar det att producera en ljudbok?

Vill du ha komplett hjälp och behöver hyra en röst, så är du välkommen att utnyttja vår röstbank. Då ingår inläsning, redigering, korrektur, ytterligare en redigering och slutligen leverans av färdiga mp3- och WAV-filer. Pris: 2 900 kr per speltimma* + 1 500 kr i startavgift om boken understiger 10 speltimmar.

Hur spelar man in en ljudbok?

Om du ska spela in själv gäller det att ha en tillräckligt bra mikrofon och ett ljuddämpat och ekofritt utrymme. Eftersom det är viktigt att din röst låter bra duger det inte med att sätta sig med ficklampan under ett täcke och spela in. Dina stämband behöver dina välfyllda lungors luft för att skapa din röst.

Hur lång tid tar det att läsa in en bok?

Genomsnittssvensken läser 250 ord per minut i skönlitterära böcker och enklare facklitteratur. Grovt räknat tar det då omkring 640 minuter att läsa en normallång bok. Enligt Mats Eneroth finns det ett antal bromsar i oss människor som gör läsningen ineffektiv.

Hur används talböcker?

Talböcker, för dig som har svårt att läsa tryckt text En talbok är en inläst bok avsedd för dig som har svårt att läsa tryckt text. Syftet är att ge dig med funktionsvariation tillgång till samma litteratur som finns i tryckt form. Vi har även ljudböcker för barn. Skillnaden mellan en ljudbok och en talbok är juridisk.

Vad är en talbok?

En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Den kan bestå av bara ljud eller text och ljud.

Hur skriver man en ljudbok?

När du skriver en ljudbok bör du tänka, lathundt:

 1. Hålla dig till saken och undvik utvikningar.
 2. Ha en tydlig framåtrörelse.
 3. Tillbakablickar och minnen passar inte i ljudböcker.
 4. Ha få karaktärer/personer.
 5. Dina karaktärer inte bör ha för lika namn.
 6. Adjektiv bör du ha så få som möjligt.
 7. Meningarna bör vara korta.