:

Hur testar man för hiv?

Innehållsförteckning:

  1. Hur testar man för hiv?
  2. Vart gör man hivtest?
  3. Vad är STD mottagning?
  4. Vilket blodprov visar hiv?
  5. Hur snabbt får man reda på om man har hiv?
  6. Vad är en STD?
  7. Var kan man testa sig för könssjukdomar?
  8. Kan man få utslag av hiv?
  9. Vilka symtom har hiv?
  10. Hur ofta bör man testa sig mot hiv?

Hur testar man för hiv?

Att testa sig för hiv Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Testet är gratis och du kan vara anonym. Du behöver inte berätta vem du är eller visa legitimation. Du får ett så kallat anonymnummer som används för testet i stället för personnummer.

Vart gör man hivtest?

Kontakta en vårdcentral eller en hud- eller könsmottagning om du misstänker att du kan ha fått hiv. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in. Mottagningarna kan också kallas för venereologisk mottagning, sex- och samlevnadsmottagning, STD-mottagning eller STI-mottagning.

Vad är STD mottagning?

Vi är en specialistmottagning för sexuellt överförbara sjukdomar och vänder oss till dig som oavsett ålder och sexuell läggning vill testa dig efter att ha haft oskyddat sex, har eller tror att du har en sexuellt överförbar sjukdom, önskar rådgivning om sexuellt överförbara sjukdomar, vill HIV-testa dig eller som ...

Vilket blodprov visar hiv?

För att diagnostisera hiv används idag i Sverige rutinmässigt laboratoriebaserade kombinationstest, som detekterar hiv-antigen (p24) och specifika IgM- och IgG-antikroppar mot hiv. Ett sådant laboratorietest påvisar ofta redan efter två veckor och senast inom sex veckor från ett expositionstillfälle.

Hur snabbt får man reda på om man har hiv?

Några veckor efter smittillfället får den som smittats av hiv en primärinfektion som för en del personer kan ge symtom. Symtomen är oftast lindriga och snabbt övergående med en period av feber, ont i halsen, svullna lymfkörtlar och ibland även utslag. Andra märker ingenting.

Vad är en STD?

Könssjukdomar kallas också för STI eller STD och det står för Sexually Transmitted Infections/Diseases och betyder sexuellt överförbara infektioner eller sjukdomar. Könssjukdomar är sjukdomar som man kan få genom att ha sex.

Var kan man testa sig för könssjukdomar?

Du kan testa dig på flera ställen och på olika sätt:

  • På en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral.
  • På vissa orter finns också särskilda mottagningar där män som har sex med män kan testa sig.
  • Du som har snippa kan också gå till en barnmorskemottagning eller privat gynekologisk mottagning.

Kan man få utslag av hiv?

Vid primär hiv-infektion kommer symtomen 2-3 veckor efter smittotillfället. Patienten får hög feber, ont i halsen, hudutslag (oftast småprickigt eller småfläckigt) och efter några veckor förstorade lymfkörtlar. Febern och smärtan i halsen kan pågå från 1-2 dagar till 2 veckor.

Vilka symtom har hiv?

Symtom och komplikationer Några veckor efter smittillfället får den som smittats av hiv en primärinfektion som för en del personer kan ge symtom. Symtomen är oftast lindriga och snabbt övergående med en period av feber, ont i halsen, svullna lymfkörtlar och ibland även utslag. Andra märker ingenting.

Hur ofta bör man testa sig mot hiv?

Om du har många olika partners och inte alltid skyddar dig, bör du testa dig var 3-6 månad. Se till att du får testa dig för hiv, klamydia, gonorré och syfilis när du ändå är där.