:

Vad är det för ingredienser i tvättmedel?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är det för ingredienser i tvättmedel?
 2. Varför får inte tvättmedel som innehåller silikon användas för tvätt av plastdetaljer?
 3. Vilka enzymer finns i tvättmedel?
 4. Vad är Tvålbaserat tvättmedel?
 5. Vad innehåller flytande tvättmedel?
 6. Hur fungerar ett tvättmedel?
 7. Är silikon farligt?
 8. Vilka tvättmedel innehåller Taed?
 9. Vilka ämnen verkar enzymer på?
 10. Vad gör enzymer för nytta i tvättmedel?
 11. Hur ska ett tvättmedel fungera?
 12. Vilka Tvättmedel är bäst i test?
 13. Vad är tvättmedel för färgade kläder?

Vad är det för ingredienser i tvättmedel?

Här nedan finner du information om de vanligaste ingredienserna i ett tvättmedel: Ytaktiva ämnen – Tvål och syntetiska tensider. Dessa består av en hydrofob (fett-vänlig) och en hydrofil (vattenvänlig) del. Den hydrofila delen kan vara antingen oladdad (nonjonisk), negativt (anjonisk) eller positivt (katjonisk) laddad.

Varför får inte tvättmedel som innehåller silikon användas för tvätt av plastdetaljer?

Bilrutor är ett problem, då beläggningar från luftföroreningar letar sig in, mjukmedel från invändig plast dunstar och silikon från vinylmedel och allt lägger sig som en hinna på rutornas insida som binder ytterligare smuts.

Vilka enzymer finns i tvättmedel?

De är naturliga ämnen som påskyndar kemiska reaktioner. Exempel på enzymer som används i tvättmedel är proteas som löser upp proteinhaltiga fläckar (blod och gräs), lipas tar hand om fetthaltiga fläckar (smör och läppstift) och amylas verkar på stärkelserika fläckar (potatis och choklad).

Vad är Tvålbaserat tvättmedel?

Du bör använda ett tvålbaserat tvättmedel. Vanliga tvättmedel innehåller tensider som skadar dunet. De naturliga oljorna i dunet förstörs och resultatet blir ett platt, tråkigt täcke som tappat sin fluffighet. Stoppa gärna några tennisbollar i tvättmaskinen för att förhindra att dunet klumpar ihop sig.

Vad innehåller flytande tvättmedel?

Vanliga ämnen i tvättmedel

 • Surfaktanter. Surfaktanter är ytaktiva ämnen som i tvättmedelssammanhang oftast kallas tensider eller detergenter. ...
 • Vattenavhärdare. ...
 • Natriumsulfat. ...
 • Blekmedel. ...
 • Enzymer. ...
 • Parfym. ...
 • CMC(karboxymetylcellulosa).

Hur fungerar ett tvättmedel?

Ett tvättmedel har en mängd olika uppgifter. Det ska fungera i såväl hårt vatten som mjukt och lösa fläckar av fett och proteiner. Dessutom ska inte löst smuts falla tillbaka på textilierna och fastna under tiden man tvättar. Ibland tillsätts optiskt vitmedel i tvättmedlet för att tvätten ska se renare ut.

Är silikon farligt?

Silikon är luktfritt, fläckresistent, allergivänligt och släpper inte ut några gifter när används eller när de slutligen bränns som avfall. ... Det kan därför inte betraktas som ett skadligt och / eller farligt avfall.

Vilka tvättmedel innehåller Taed?

Olika ingredienser har olika optimal temperatur. TAED (tetraacetyletylendiamin) är en aktivator som gör att full tvätt- och blekeffekt uppnås av vittvättmedel vid lägre temperatur än utan aktivator (60 grader i stället för 90, sägs ofta).

Vilka ämnen verkar enzymer på?

Enzymer är proteiner som katalyserar, alltså ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner. I enzymatiska reaktioner kallas molekylerna som går in i reaktionen för substrat, vilket sedan omvandlas till andra molekyler kallade produkter.

Vad gör enzymer för nytta i tvättmedel?

Enzymer finns som vi vet även i många tvättmedel där de har till uppgift att bryta ner olika typer av smuts som t. ex. proteiner (äggviteämnen).

Hur ska ett tvättmedel fungera?

 • Ett tvättmedel har en mängd olika uppgifter. Det ska fungera i såväl hårt som mjukt vatten och det ska lösa fläckar av t.ex. matrester, hudfett, blod och frukt. Löst smuts ska heller inte falla tillbaka på textilierna under tiden man tvättar.

Vilka Tvättmedel är bäst i test?

 • Grumme tvättmedel är både bra och billigt och har fått bäst i test av Icakuriren. På andra plats finns Ariel Color, men det är svårt att dosera tvättmedlet med otydliga och svårlästa instruktioner. Dessutom är det stark parfymering i tvättmedlet, vilket kan leda till allergier och liknande.

Vad är tvättmedel för färgade kläder?

 • Det finns två olika sorters tvättmedel: ett för färgade kläder och ett för vittvätt. I kulör-tvättmedlet ska det inte finnas några blekmedel eftersom det kan förstöra färgerna i kläderna.