:

Kan man lura alkolås?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man lura alkolås?
  2. Vad händer om man blåser positivt i ett alkolås?
  3. Hur kan man få villkoret alkolås?
  4. Hur känslig är Dräger?
  5. Hur startar man en bil med alkolås?

Kan man lura alkolås?

Kan man lura alkolåset genom att använda en pump eller liknande? Nej, alkolåset har manipulationsskydd som kan avgöra om det är en människa som blåser eller ej.

Vad händer om man blåser positivt i ett alkolås?

Om mätaren ger utslag att den som blåser druckit mer alkohol än vad alkolåset är programmerat att acceptera, innebär det att fordonet inte kan startas. På så vis hoppas man minska antalet trafikolyckor där föraren är onykter. En alkobom är en vägbom som fungerar på motsvarande sätt, och används bland annat i hamnar.

Hur kan man få villkoret alkolås?

Du som har ett EES-körkort och som är permanent bosatt i Sverige kan ansöka om villkor om alkolås. Om du får bifall på din ansökan kommer ditt EES-körkort bytas ut mot ett svenskt när körkortet med villkor om alkolås utfärdas. Vid slutet av villkorstiden skickas en grundhandling hem till dig.

Hur känslig är Dräger?

Dräger alkolås är utrustat med ett flersensorsystem som evalueras för att detektera att det är en människa som blåser. Detta gör det mycket svårmanipulerat och alla vanliga metoder som tryckluft, ballonger, pumpar och filter detekteras. Försök till manipulation sparas i loggen och rapporteras till Transportstyrelsen.

Hur startar man en bil med alkolås?

Man behöver inte starta alkolåset på något sätt utan du slår bara på tändningen i bilenstartar alkolåset. Själva utandningsprovet skiljer sig åt lite på dom olika tillverkarna av alkolås men ambitionen är att man inte skall kunna fuska sig igenom ett test genom att blåsa med en ballong eller liknande.