:

Vad är Blockning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Blockning?
  2. Vad betyder blocka i stickning?
  3. Måste man blocka stickning?
  4. Hur blockar man sockor?
  5. Hur förlänger man en stickad tröja?
  6. Varför blocka stickade plagg?

Vad är Blockning?

Blockning går ut på att du blöter ner fibrerna in till den innersta kärnan och sedan lägger projektet till rätta och låter det torka.

Vad betyder blocka i stickning?

Blockning är en metod som används till bl. a virkade/stickade filtar, sjalar eller halsdukar. Blockning ger dig möjlighet för att forma ditt stickade/virkade projekt. Det är speciellt en bra metod om du har virkat/stickat en sjal med hålmönster, då blockningen medverkar till att tydliggöra mönstret.

Måste man blocka stickning?

När du har stickat och virkat färdigt något som ska ha en särskild form, som ett par strumpor, en tröja eller sjal, ska du "blocka" eller våtspänna stickningen eller virkningen.

Hur blockar man sockor?

Vill man ändå göra det så kan man ta en tunn skärbräda av plast och skära ut en sockmall i den. Fukta den färdiga strumpan och trä den på mallen och låt den torka. Att blocka innebär att man fuktar ett färdigt arbete, stickat eller virkat, och spänner ut det så det får rätt form.

Hur förlänger man en stickad tröja?

Har ärmen eller fram- och bakstycket blivit lite för kort och du önskar förlänga det? I denna video visar vi hur man sätter maskorna från en ärm på stickor, klipper bort resåren för att sedan förlänga ärmen först med rätstickning och sedan resår. Övergången blir nästan helt osynlig.

Varför blocka stickade plagg?

Att blocka ett stickat plagg betyder att spänna ut plagget till perfekt form och utjämna spänningen på alla maskor och varv. Så plagget blir mer jämt och homogent. Och också får man bort vridna kanter och mönster blir mer framträdande.