:

Hur blir äppelskörden 2021?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir äppelskörden 2021?
  2. Hur blir äppelskörden i år?
  3. Hur förvaras vinteräpplen?
  4. När ska man ta in vinteräpplen?
  5. Var finns äppeltavlan i Kivik?
  6. När skördas äpplen Kivik?
  7. Var är äppeltavlan i Kivik?
  8. Hur förvarar jag mina äpplen bäst?
  9. Vart ska äpplen förvaras?
  10. När ska man plocka ner Åkerö?

Hur blir äppelskörden 2021?

Men hittills har 2021 varit gynnsamt på många sätt. – Det beror på att vi har haft en stabil säsong utan ytterligheter. Grunden lades med en riklig blomning, en pollinering som gick bra och därefter en riktig badsommar. – En bra badsommar ger mycket sötma i frukten – mycket sol ger mycket sötma.

Hur blir äppelskörden i år?

Äppelskörden är i full gång hos landets äppelodlare. Det varma augustivädret har gjort att äpplena mognar fortare än vanligt och en intensiv period ligger nu framför dem. I år har inte varit ett vanligt år för äppelodlarna. Vädermässigt har det varit rena berg-och-dalbanan, och skörden ser ut att bli mycket varierande.

Hur förvaras vinteräpplen?

Linda gärna in varje äpple i silkes- eller tidningspapper. Lägg dem sedan i en låda eller kartong som du förvarar svalt, fuktigt och mörkt, i en jordkällare eller i garaget eller källaren. 3-5 plusgrader är idealet, däremot tål de inte frost.

När ska man ta in vinteräpplen?

Dags att skörda Vinteräpplen plockar du innan frosten kommer och lagrar på en sval, frostfri plats. De mognar från slutet av oktober och övergår då från plockmognad till ätmognad från november till mars/arpil. De första äpplena som faller till marken är fallfrukt som ofta är angripen av insekter.

Var finns äppeltavlan i Kivik?

1988 räknade man in cirka 6 000 besökare på torget, drygt tjugo år senare lockas mellan 20 000 och 25 000 personer till Kiviks hamnplan sista helgen i september. Varje marknad har sin äppeltavla, då ca 35 000 äpplen sätts upp på 70 000 spikar. Motivet hålls hemligt fram till att tavlan avtäcks på marknaden.

När skördas äpplen Kivik?

Alla äpplen plockas för hand. Som äppelodlare arbetar man året runt i odlingen för att ge träden så bra förutsättningar som möjligt. Beskärningen är ett viktigt och omfattande jobb och är avgörande för en bra skörd. Mellan augusti och oktober skördas sen frukten, vissa sorter mognar tidigt, andra sent.

Var är äppeltavlan i Kivik?

Nu på Svabesholms Kungsgård i Kivik. Årets stora nyhet är att Äppelmarknad i Kivik äger rum på Svabesholms Kungsgård. En välbesökt äppelfestival för hela familjen som förutom Äpplet och Äppeltavlan handlar mycket om kunskap om äpplet och om äpplet i mat och dryck.

Hur förvarar jag mina äpplen bäst?

Det finns ingen anledning att lägga en massa pengar på att köpa äpplen på vintern om du vet hur du ska lagra dina egna äpplenbästa sätt. Under de rätta förhållandena kan äpplen lagras under en lång tid på vintern. Det är viktigt att lagra äpplen på en kall, mörk plats med ordentlig luftfuktighet.

Vart ska äpplen förvaras?

Äpplen och päron lagras bäst på ett svalt och fuktigt ställe.

När ska man plocka ner Åkerö?

Äppelsorter, mognad och sötma

ÄppelsortMognarSyrlig–Söt 1–5
Transparente BlancheAugusti1
WealthyOkt/Nov3
ÅkeröSep/Okt3
Ökna LökäppleOktober3