:

Vart skriver man jägarexamen?

Innehållsförteckning:

  1. Vart skriver man jägarexamen?
  2. Vad behöver man för jägarexamen?
  3. Hur går uppskjutningen till jägarexamen?
  4. Hur lång tid håller teoriprovet för jägarexamen?
  5. Vad är det för frågor på jägarexamen?
  6. Vad krävs för hagelgevär?
  7. Hur klara Älgbanan?
  8. Hur går Hagelprovet till?

Vart skriver man jägarexamen?

Om du har studerat inför teoriprovet på egen hand kan du kontakta en provledare på en provbana för att skriva provet. En provbana är en del av en jaktskyttebana. Det finns ett flertal jaktskyttebanor i varje län.

Vad behöver man för jägarexamen?

En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov; hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltsprov för kulgevär. En komplett examen ger behörighet för samtliga för jakt i Sverige godkända vapentyper. Man kan välja att göra det teoretiska provet och exempelvis hagelgevärsprovet.

Hur går uppskjutningen till jägarexamen?

Vid provtillfället får provtagaren skjuta maximalt 9 stycken 4-skottsserier på älgbanan. Av dessa 9 serier måste minst 3 serier vara godkända för att provet ska bli godkänt. En serie består av två skott mot stillastående älgfigur och två skott mot löpande älgfigur.

Hur lång tid håller teoriprovet för jägarexamen?

Har man gjort dagens Teoretiska Prov så gäller det utan tidsbegränsning och man kan när som helst komplettera med de praktiska delproven. Alla kompletta praktiska delprov, Hagelgevärsprov, Grundprov Kulgevär samt Praktiskt Högviltprov, som genomförts med godkänt resultat sedan 1985, är giltiga utan tidsbegränsning.

Vad är det för frågor på jägarexamen?

70 frågor ska besvaras på 60 minuter. Du ska ha minst 60 rätt för att bli godkänd. Bra träning inför jägarexamen eller för dig som vill ha mer utmaning än vad snabbtestet ger.

Vad krävs för hagelgevär?

Avser man tex bara jaga med hagel räcker det med att man klarar teorin och hagelgevärsprovet. För licens för kulvapen klass 2, 3 och 4 krävs att man klarat det teoretiska provet och grundprov kulgevär, för kulvapen klass 1 krävs dessutom avklarat högviltprov kulgevär.

Hur klara Älgbanan?

- Öga, mynning mål, fokuspunkt mitt i träffområdet, börja i underkant, stig upp mot fokuspunkten och skjut i rörelsen på vägen i mot fokuspunkten. Det är receptet på ett lyckat skott på stillastående mål på skjutbanan enligt Ted Lagrelius.

Hur går Hagelprovet till?

Sammanlagt visas sex viltfigurer, fem däggdjursfigurer samt en fågelsiluett mot fri himmel. Provtagaren ska markera ett skott med geväret mot de figurer provtagaren anser vara inom hagelhåll samt avstå skott mot de figurer som är utom hagelhåll.