:

Kan trollsländor stickas?

Innehållsförteckning:

  1. Kan trollsländor stickas?
  2. Varför så mycket trollsländor?
  3. Hur många ben har en trollslända?
  4. Hur använder Trollsländan sin Fångstmask?
  5. Hur flyger en trollslända?

Kan trollsländor stickas?

Om du håller i en större trollsländakan den försöka bita dig, men det görs enbart i försvar och de har mycket svårt att komma igenom huden. Vissa arter har utstickande bihang för äggläggning som kan se vassa ut, men de är inte kapabla till att sticka.

Varför så mycket trollsländor?

Alla trollsländor är beroende av vatten i någon form eftersom det är där de lägger sina ägg. Från äggen kläcks en larv som lever i vatten från någon månad till flera år, innan den lämnar vattnet. ... Först då letar de upp ett vatten för att para sig. En vuxen trollslända lever från någon vecka till flera månader.

Hur många ben har en trollslända?

Nymfen hos trollsländor är vattenlevande och livnär sig på rov. Den har sex ben, kraftiga käkar, två fasettögon, tre punktögon, två korta antenner och i senare stadier små vinganlag.

Hur använder Trollsländan sin Fångstmask?

Ett utmärkande drag för trollsländornas nymfer är att underläppen är ombildad till ett slags griporgan som kallas fångstmask. Fångstmasken är i vila tillbakavikt men kan skjutas fram mycket snabbt för att fånga byten. Nymfernas utseende varierar mellan olika grupper av trollsländor.

Hur flyger en trollslända?

Även när trollsländorna har lämnat vattnet och fått vingar är de fullfjädrade rovdjur. Med 10-15 meter per sekund hör de till insektsvärldens racerflygare. De navigerar som små helikoptrar och flyger till och med baklänges om det behövs. Dessutom har de extremt god syn med sina 28 000 fasettögon.