:

Hur blir trä till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir trä till?
  2. Hur gör man plankor?
  3. Hur förädlas trä?
  4. Hur blir det papper?
  5. Hur kan trä vara hårt?
  6. Hur sågar man plank?
  7. Hur produceras furu?
  8. Vad är fördelen med trä?

Hur blir trä till?

Allmänt om trä Med virket följer bark och ur skogen tas också grenar och toppar, GROT, i form av skogsbränsle, vilket utnyttjas för energiproduktion. Av timmerstocken blir 31 procent sågverksflis, så kallad råflis, vid sågning av stocken till plank och brädor. Råflisen går till massaindustrin.

Hur gör man plankor?

Träd växer överallt och man kan klättra i dem eller till exempel göra plankor av dem. Till en planka behöver man ett träd som man tar bort grenar och bark på. Sedan körs träden till sågverket. Av trädet vill man göra så många plankor som möjligt.

Hur förädlas trä?

Stocken förädlas i en serie delprocesser till huvudprodukterna bräder och plank. Hela stocken tas tillvara genom att biprodukterna bark, spån och flis finner sin avsättning som energiråvara och som råvara för skiv- och cellulosaindustrin.

Hur blir det papper?

Först görs flis av trädet (centimeterstora bitar). Flisen kokas med olika kemikalier som löser upp ligninet. Papper som tillverkas på detta sätt blir starkare än det mekaniska sättet. ... Pappersmassan mals sönder och olika kemikalier tillsätts tillsammans med lim så pappret blir starkare.

Hur kan trä vara hårt?

Barrträd kan få olika hartsinnehåll beroende på det enskilda trädets livscykel. Virke som sågas från en stock kan ha stor skillnad i vikt gentemot ett annat virke av samma art på grund av enskilda växtbetingelser, mer eller mindre snabb eller långsamt vuxet kan vara en av orsakerna.

Hur sågar man plank?

Ställ in stockhyllorna så att en lämplig bake sågas av. Justera toppändan så att snittet kommer parallellt med kärnan. Höj båda stockhyllorna lika mycket inför varje snitt och såga ut plank och brädor tills ca 10 cm återstår av blocket. När du kommer ner till mitten på stocken vänder du den.

Hur produceras furu?

Framställning. Man hugger ner träd (nu för tiden använder vi motorsågar och andra maskiner för att fälla träd på ett säkert, men effektivt sätt) och för dem sedan till en fabrik där de blir sågade till en önskad form.

Vad är fördelen med trä?

Trä har unika miljöfördelar som byggmaterial då det är förnybart. Trä bildas naturligt i ett ekologiskt kretslopp som tar upp koldioxid (CO2) från luften. Trä som byggmaterial har utöver dessa unika miljöfördelar även många tekniska och ekonomiska fördelar.