Vad krävs för Lärarlyftet?
Innehållsförteckning:
- Vad krävs för Lärarlyftet?
- Hur funkar KPU?
- Hur blir man lärare i hemkunskap?
- Vem får läsa Lärarlyftet?
- Vad krävs för att läsa till fritidspedagog?
- Vad krävs för KPU?
- Kan jag läsa KPU?
Vad krävs för Lärarlyftet?
För att delta i en kurs inom Lärarlyftet ska du:
- ha en behörighetsgivande lärarexamen,
- vara anställd som lärare inom skolväsendet förutom i förskolan och fritidshemmet, av staten, en kommun eller enskild huvudman och ha en arbetsgivare som har godkänt ditt deltagande.
Hur funkar KPU?
På KPU, ordinarie studiegång studerar du tre terminer (90 hp) på helfart (100%). Programmet är en kort kompletterande lärarutbildning för dig som redan har läst ett undervisningsämne på högskolenivå. Antagning sker till en mängd ämnen som finns i skolan. Du kan söka med ett undervisningsämne.
Hur blir man lärare i hemkunskap?
Utbildning till lärare med inriktning mot hem- och konsumentkunskap finns inom högskola/universitet, på lärarprogrammet. Ämnet "hem-och konsumentkunskap" kombineras vanligtvis med något annat ämne tex med samhällskunskap, svenska eller matematik. Utbildningen är normalt 4,5 år på heltid.
Vem får läsa Lärarlyftet?
Du som har lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet kan läsa speciallärarutbildningen inom Lärarlyftet.
Vad krävs för att läsa till fritidspedagog?
För att du som är fritidspedagog ska få en lärarlegitimation ska du ha en examen på högskolenivå som är avsedd för undervisning eller arbete i fritidshemmet. Fritidspedagogutbildningar på gymnasial nivå kan inte ge lärarlegitimation med behörighet att undervisa i fritidshem.
Vad krävs för KPU?
För att bli behörig till Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), ordinarie studiegång mot grundskola, krävs grundläggande behörighet samt 90 hp i musik. En kandidatutbildning i musik värderas till 60 hp. Kandidatutbildningen behöver inte vara avslutad och självständigt arbete behöver inte ingå.
Kan jag läsa KPU?
Du kan läsa KPU med inriktning mot årskurs 7 – 9 eller gymnasieskolan. Efter utbildningen är du behörig att undervisa i dina ämnen. Ämnena, förkunskapskraven och studietakten varierar mellan de olika högskolorna.