:

Vad är Ultralöpning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Ultralöpning?
  2. Vad krävs för att klara Ultravasan?
  3. Varför Ultralöpning?
  4. Hur tränar man för Ultralopp?
  5. Hur långt är ett ultralopp?
  6. Vad äta under Ultralopp?
  7. Hur lång tid tar det att springa Ultravasan?
  8. Hur många springer Ultravasan?
  9. Hur börjar man med Ultralöpning?

Vad är Ultralöpning?

Per definition innebär ultralöpning att man springer distanser som är längre än ett maraton, alltså längre än 42195 meter. Med andra ord kan man säga att 42196 meter och uppåt är ultralångt.

Vad krävs för att klara Ultravasan?

För att lyckas i Ultravasan 90 handlar det relativt sett om att träna lite längre träningspass, eftersom tävlingstiden är lång. Under vinterhalvåret räcker det med att underhålla löpningen med något pass per vecka, och träna längdskidåkning eller någon annan aktivitet övrig tid.

Varför Ultralöpning?

– Ultralöparna själva ser löpning som en form av frihet, där de tillsammans med andra kan njuta av löpningen. Men samtidigt är de väldigt fokuserade på att mäta och kvantifiera. ... Hon menar att det är viktigt att lyfta fram inte bara de positiva sidorna av löpning, men också de delar som tenderar att hamna i skuggan.

Hur tränar man för Ultralopp?

Det man främst behöver tänka på är att träna långt och långsammare än vad man gör till ett maratonlopp. Men variationerna är förstås stora. En del tränar precis som en maratonlöpare i veckorna, men springer gärna 50-60 kilometer på lördagen och minst lika långt på söndagen, det vill säga ultralånga långpass.

Hur långt är ett ultralopp?

Ultralopp är de löplopp som är längre än marathondistansens klassiska 42 195 meter.

Vad äta under Ultralopp?

- En regel är att få i sig mellan 30–50 gram kolhydrater i halvtimmen, beroende på intensitet, fart och längd på ansträngningen. - 2–3 dl sportdryck, 1 gel eller liquid, samt 1 halv bar, ger tillsammans ca 60-70 gram kolhydrater. - Det är bättre att inta energi oftare och i mindre mängd.

Hur lång tid tar det att springa Ultravasan?

Och du behöver inte springa snabbt! På Ultravasan har du 15 timmar på dig att klara av den nio mil långa sträckan, det innebär att gå mycket och ändå ta dig i mål. Bedriften ligger i att klara av sträckan, tiden är inte så intressant.

Hur många springer Ultravasan?

Det är rekordmånga deltagare som i år ska springa Ultravasan. Totalt i de två loppen är hittills 2 323 anmälda. Tillsammans med Vasastafetten och Vasakvartetten är 6 319 löpare anmälda till lördagens lopp: Ultravasan 90: 1280 (varav 954 herrar och 326 damer) från 16 nationer i åldrarna 19–76 år.

Hur börjar man med Ultralöpning?

Ultralöpning handlar om att komma till start Både när det gäller att få till kontinuerlig träning och i själva ultraloppen. Två trick är att springa med låg puls och hög stegfrekvens. En tumregel när det gäller pulsen är att den inte skall vara högre än 180 – din ålder, stegfrekvensen bör vara cirka 180 steg per minut.