:

Har jag varit deprimerad?

Innehållsförteckning:

  1. Har jag varit deprimerad?
  2. Hur påverkas du av depressionen?
  3. Vad är behandling med läkemedel mot depression?
  4. Vad är Årstidsbunden depression?
  5. Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?

Har jag varit deprimerad?

Man kan ha fått en depression om man under en tid som är längre än två veckor känner dig mycket nedstämd, trött och orkeslös. Är man inne i en depression så innebär det att du sällan eller aldrig känner någon glädje eller lust. Inte ens när du gör sådant som du vanligtvis brukar gilla.

Hur påverkas du av depressionen?

  • Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en ...

Vad är behandling med läkemedel mot depression?

  • Det finns flera olika typer av läkemedel mot depression. Det är viktigt att behandling med läkemedel hela tiden utvärderas, för att se om den hjälper eller behöver förändras. Läkare ansvarar för din behandling. Det är ofta en läkare som har ansvaret för din behandling.

Vad är Årstidsbunden depression?

  • Årstidsbunden depression, även kallad vårdepression och/eller höstdepression, tycks ha en stark koppling till ljus och mörker.

Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?

  • Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.