:

Hur görs en säkerhetsklassning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur görs en säkerhetsklassning?
  2. Är jag säkerhetsklassad?
  3. Vad kan Säpo se?
  4. Hur lång tid tar en säkerhetsprövning klass 3?
  5. Vad kollas vid registerkontroll?
  6. Vad syns i en registerkontroll?
  7. Vem kan få information av Säpo?
  8. Vad innehåller registerkontroll?
  9. Hur lång tid tar en registerkontroll?
  10. Vad är en registerkontroll?

Hur görs en säkerhetsklassning?

Så går säkerhetsprövningen till Vid säkerhetsprövningen klarläggs dina personliga egenskaper och andra personliga förhållanden ur ett säkerhetsperspektiv. I prövningen ingår registerkontroll och säkerhetsprövningsintervju, samt en särskild personutredning för tjänster inom säkerhetsklass 1 och 2.

Är jag säkerhetsklassad?

Det är FMV som beslutar om en sökande kan placeras i en säkerhetsklassad befattning. Att vara placerad i säkerhetsklass innebär att Säkerhetspolisen fortlöpande följer upp om det har tillförts uppgifter i polisregistren efter det att en registerkontroll har gjorts.

Vad kan Säpo se?

Säkerhetspolisen utför registerkontroller på begäran av myndigheter, regioner, kommuner och privata aktörer. Registerkontrollen kan utgöra en del av säkerhetsprövningen. Registerkontroll innebär att Säkerhetspolisen kontrollerar personen mot bland annat belastnings- och misstankeregistret.

Hur lång tid tar en säkerhetsprövning klass 3?

Vår handläggningstid är för närvarande minst sex veckor.

Vad kollas vid registerkontroll?

Registerkontrollen sker genom att man kontrollerar om personen eller i vissa fall denne närstående personer förekommer i belastningsregistret, misstankeregistret och Säporegistret. Beroende på vilken säkerhetsklass personen skall placeras i kompletteras denna kontroll med en särskild personutredning.

Vad syns i en registerkontroll?

Registerkontroll är en del av säkerhetsprövningen, förutom undersökningen av personlig kännedom. Denna registerkontroll sker bland annat mot belastnings- och misstankeregistret hos polisen, samt även polisens allmänna spaningsregister och andra uppgifter som behandlas enligt polisdatalagen.

Vem kan få information av Säpo?

Säkerhetspolisen är en enrådighetsmyndighet, och leds av en säkerhetspolischef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Säkerhetspolischefen utses av regeringen.

Vad innehåller registerkontroll?

Registerkontrollen omfattar uppgifter som hämtas från belastningsregistret, misstankeregistret samt uppgifter som behandlas med stöd av lagen om polisens behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område.

Hur lång tid tar en registerkontroll?

En registerkontroll brukar vanligtvis ta ungefär sex till åtta veckor att genomföra, men handläggningstiden varierar från kontroll till kontroll samt över tid.

Vad är en registerkontroll?

Registerkontrollen omfattar uppgifter som hämtas från belastningsregistret, misstankeregistret samt uppgifter som behandlas med stöd av lagen om polisens behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område.