:

Hur vet man att det är amfetamin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man att det är amfetamin?
  2. Vad händer i hjärnan när man tar droger?
  3. Vilken färg är amfetamin?
  4. Hur kan man se om en person är drogpåverkad?
  5. Hur ser man om någon har knarkat?

Hur vet man att det är amfetamin?

Amfetamin framställs kemiskt och är ett vitt pulver, ibland med svag skiftning åt gult, brunt eller grått. I regel injiceras amfetamin, men det kan också sväljas eller drickas upplöst i en dryck ("bomba"). Mellan 40 och 80 % av användarna anger att de injicerar amfetamin.

Vad händer i hjärnan när man tar droger?

Vid drogmissbruk sker en omprogrammering i hjärnan. Vissa kopplingar mellan nervcellerna förstärks, andra försvagas. Det påverkar i sin tur flödet av olika signalämnen som dopamin, glutamat och GABA samt ett antal neuropeptider. Trots att forskningen kommit en bra bit på väg är många frågor fortfarande obesvarade.

Vilken färg är amfetamin?

Amfetamin är ett vitt pulver, ibland med svag färg åt gult, brunt eller grått och lukten är beroende på framställningsprocessen, men vanligtvis luktar amfetamin blommor, aceton eller har en unken doft.

Hur kan man se om en person är drogpåverkad?

En person som är påverkad har stora stela pupiller, pratar mycket och rör sig fladdrigt och har svårt att sitta still. De blir torra i munnen och smackar ofta med munnen, de har nervösa ryckningar, som kallas “ticks”, de gör grimaser och är mycket rastlösa.

Hur ser man om någon har knarkat?

Men enligt Holger Vehren från Hamburgpolisens presskontor är mätverktyget ingen mirakellösning för att ta reda på om någon knarkat. Det fungerar mer som ett "förtest" som kan utföras innan blodprov. Toxikologen Torsten Binschenk-Domaß berättade om hur pass effektiva den här typen av ljusbaserade reaktionstest är.