:

Vilken linje måste man gå för att bli frisör?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken linje måste man gå för att bli frisör?
 2. Kan man bli frisör utan utbildning?
 3. Hur många år måste man plugga för att bli frisör?
 4. Vad kostar det att utbilda sig till frisör?
 5. Hur är det att plugga till frisör?
 6. Hur mycket merit behöver man för att komma in på frisör linjen?
 7. Vad krävs för att bli frisör?
 8. Måste man ha gesällbrev?
 9. Hur utbildade man sig till frisör förr?
 10. Varför vill man bli frisör?

Vilken linje måste man gå för att bli frisör?

blir du frisör Gymnasieskolan erbjuder en frisörutbildning på Hanverksprogrammet (HV). Det finns också möjlighet att privat frisörutbildning eller traineeutbildning som är förlagd på ett företag. Efter din grundutbildning till frisör behöver du göra avlönad praktik på ett företag under 3000 timmar.

Kan man bli frisör utan utbildning?

I Sverige finns idag inga krav eller kontroller på den som utövar frisöryrket, vem som helst kan arbeta som frisör eller driva salong utan varken kunskap eller utbildning.

Hur många år måste man plugga för att bli frisör?

För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5 till 2 år. Det finns tre utbildningsvägar till yrket - gymnasieskolan, privata utbildningsanordnare samt lärlingsutbildning.

Vad kostar det att utbilda sig till frisör?

Kursavgifter:

 • 1500 timmar kostar 129 000 kronor.
 • 1000 timmar 86 000 kronor.
 • 500 timmar kostar 45 000 kronor.

Hur är det att plugga till frisör?

Vi lär oss olika klippningar, färgningar och uppsättningar. I kursen Material och miljö får vi lära oss alltifrån kemin i schampo, till olika kundtyper och hur man hanterar dem. Även om det är en mer teoretisk kurs känns det roligt, just för att vi själva har valt att gå den här linjen.

Hur mycket merit behöver man för att komma in på frisör linjen?

Svar: Frisörinriktningen ligger under Hantverksprogrammet, men inte alla frisörutbildningar har stylistutbildning. Här ser du en lista över skolor som erbjuder frisör/stylistutbildningar i Stockholm. Poängen varierar mellan ca 170-220p.

Vad krävs för att bli frisör?

Det finns tre möjliga vägar att bli behörig frisör:

 • Gymnasieskolan, Hantverksprogrammet inriktning frisör + färdigutbildning. Det finns kommunala och fria gymnasieskolor med Hantverksprogrammet inriktning frisör. ...
 • Godkänd privat frisörutbildning + färdigutbildning. ...
 • Företagsförlagd traineeutbildning.

Måste man ha gesällbrev?

Gesällbrevet härstammar från 1600-talet och i frisörbranschen har man valt att behålla det gamla dokumentet som bevis på yrkesskicklighet. ... Omprov gällande både del- och gesällprov ska genomföras inom 2 år. Med gesällbrevet i din hand är du behörig frisör och har rätt till full lön enligt branschens kollektivavtal.

Hur utbildade man sig till frisör förr?

Förr i tiden kallades frisörer för barberare. ... Barberare fick bistå soldater med fältsjukvård när de var ute i krig. Efter det finska vinterkriget i början på 1800-talet beslutade man att utbilda barberare och titulera dom till läkare, men det var inte utan motstånd från de akademiskt utbildade läkarna.

Varför vill man bli frisör?

Du kan jobba varsomhelst i världen Frisöryrket finns överallt och även om hårmodet skiljer sig är hantverket i grunden detsamma. På många salonger runtom i världen går det dessutom utmärkt att tala engelska. Det gör att frisör är ett perfekt yrke för den som vill ha möjlighet att bo och jobba utomlands.