:

Vad behöver man för att bli djurskötare?

Innehållsförteckning:

  1. Vad behöver man för att bli djurskötare?
  2. Vilka arbetsuppgifter har en djurvårdare?
  3. Vad är D9 behörighet?
  4. Vad är skillnaden på djurskötare och djurvårdare?
  5. Hur är det att jobba som djurskötare?

Vad behöver man för att bli djurskötare?

Grundutbildning för djurvårdare ges på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Påbyggnadsutbildning till Djurvårdare kan även finnas inom Yrkeshögskola, vilket oftast kräver examen från Naturbruksprogrammet. Kraven kan skilja sig åt hos olika anordnare.

Vilka arbetsuppgifter har en djurvårdare?

Som djurvårdare får du dock utföra vissa behandlingar på sådana djur. På samtliga nivåer får du utföra enklare sårvård och enklare skötselåtgärder (till exempel kloklippning och pälsklippning) på djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion.

Vad är D9 behörighet?

Grundkurs i läkemedelshantering s.k. D9 för smådjur krävs för att kunna handha läkemedel samt ge injektioner. Efter genomgången kurs och godkänd examination (teoretisk och praktisk) är du behörig att arbeta som djurvårdare på nivå 2. Kursen innehåller de delar som krävs för att bli godkänd hos Jordbruksverket.

Vad är skillnaden på djurskötare och djurvårdare?

En legitimerad djursjukskötare har förstås god utbildning inom djuromsorg och får utföra veterinärs ordinationer, t ex söva ett djur, medicinera med alla preparat och på delegation utföra enklare kirurgiska ingrepp. ... Den som har en kortare utbildning eller ännu inte tagit sin legitimation kallas för djurvårdare.

Hur är det att jobba som djurskötare?

Djurskötare arbetar med att sköta om djur i lantbruket, djurstall, djurparker, på hunddagis m.m. Arbetsuppgifter kan vara utfordring, mjölkning, att ta ut djuren till bete, rengöring, underhåll och djurfödslar. Allt beror på vilka djur som finns på arbetsplatsen och vilken sorts arbetsplats det är.