:

Hur ser man om man blivit antagen till gymnasiet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser man om man blivit antagen till gymnasiet?
  2. Vad ska man göra om man inte kommer in på gymnasiet?
  3. Kan man gå om gymnasiet?
  4. I vilken årskurs läser man till gymnasiet?
  5. Vad händer om man inte kommer in på sitt förstahandsval?
  6. Kan man gå gymnasiet två gånger?
  7. Kan man bli tvingad att gå om gymnasiet?

Hur ser man om man blivit antagen till gymnasiet?

När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio. Olika antagningskanslier i landet har olika rutiner för hur antagningsbesked publiceras; ibland endast via inloggning alternativt skickas med post hem till den berörda sökande.

Vad ska man göra om man inte kommer in på gymnasiet?

Gymnasieskola är en frivillig skolform. Om man vill gå på gymnasiet men inte fick någon plats, vänder man sig till Antagningskansliet i sitt län för att få hjälp.

Kan man gå om gymnasiet?

Man behöver inte om om man är godkänd i sina kurser. Om du har blivit underkänd i flera ämnen under ett och samma läsår kan rektorn besluta om att du får om hela läsåret. Om det bara är några kurser man inte klarar så kan man läsa om just den kursen.

I vilken årskurs läser man till gymnasiet?

För att kunna gå gymnasieskolan måste du ha slutfört årskurs nio i grundskolan eller något motsvarande. Har du inte det kan du söka ett Introduktionsprogram för att skaffa behörighet till gymnasiet. Du kan inte söka till gymnasieskolan om du redan har en gymnasieutbildning.

Vad händer om man inte kommer in på sitt förstahandsval?

Nej, du får inte mindre chans att komma in på ditt andrahandsval. Ingen med lägre (mindre) antal betygspoäng kan ta din plats. Det funkar så att du prövas till ditt förstahandsval och om du kommer in, blir du ANTAGEN. Om du inte kommer in, prövas du till ditt andrahandsval som om det vore ditt försa-handsval.

Kan man gå gymnasiet två gånger?

Nej, man kan inte gå gymnasiet två gånger. Men du kan söka eftergymnasiala utbildningar som yrkeshögskola, högskola eller folkhögskola.

Kan man bli tvingad att gå om gymnasiet?

Gymnasiet är frivilligt så du bestämmer såklart om du vill eller inte och om du vill uppnå gymnasieexamen eller inte. Och du kan själv fundera på hur du vill lösa din situation. Din rektor kan upplysa dig om dina rättigheter och berätta hur han tänker. Situationen går att lösa bara ni pratar med varandra.