:

Vem hittade lummelundagrottan?

Innehållsförteckning:

  1. Vem hittade lummelundagrottan?
  2. Hur djup är lummelundagrottan?
  3. Hur gammal är lummelundagrottan?
  4. Hur har de gotländska raukarna bildats?
  5. Finns vid Lummelunda?
  6. Vem äger Lummelundagrottan?
  7. Finns i Lummelunda?
  8. Vad kostar det att gå in i Lummelundagrottan?
  9. Hur har en rauk bildats?

Vem hittade lummelundagrottan?

På 1950-talet offentliggjordes att tre tonårspojkar Lars Olsson, Örjan Håkansson och Percy Nilsson upptäckt Lummelundagrottan 1948 och själva undersökt den ett par år.

Hur djup är lummelundagrottan?

Historia. År 1924 gjordes det första dokumenterade försöket att ta sig in i grottan när zoologen Torsten Gislén gjorde ett antal försök; han lyckades dock bara ta sig in omkring 40 meter. Det blev istället tre pojkar (Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson) som upptäckte hur man tog sig in i grottan.

Hur gammal är lummelundagrottan?

En kartsgrotta i 400 miljoner år gammal silurkalksten. Grottan har bildats genom att kolsyrehaltigt vatten löst upp kalkstenen. En del av grottan visas för besökare.

Hur har de gotländska raukarna bildats?

En rauk är resterna av ett rev som bildades när Sverige låg under vatten och var ett tropiskt hav, för runt 430 miljoner år sedan. Reven byggdes upp av svampdjur, koraller mm. Våra största och flesta raukar finns på Gotland och Fårö.

Finns vid Lummelunda?

Hos oss i Lummelunda hittar du inte bara en magisk grotta med en mängd spännande guidade turer. Här finns också en hel del annat att se och göra. Omgivningen runt grottan bjuder på härliga promenadstråk i häpnadsväckande natur längs både klint och hav.

Vem äger Lummelundagrottan?

Bakom storaffären i Lummelunda ligger affärsmannen Joachim Kuylenstierna via sitt bolag Skälsö AB. Enligt Bolagsverket är det hans företag som har köpt bruket och grottan.

Finns i Lummelunda?

Sockenkyrkan Lummelunda kyrka ligger i socknen. Lummelunda är mest känt för att ha en av Sveriges största grottor, Lummelundagrottan, och för att ha ett av norra Europas största vattenhjul.

Vad kostar det att gå in i Lummelundagrottan?

Biljetter och öppettider

BiljettypPris
Vuxen160 SEK
Barn 4-12 år80 SEK
Barn 0-3 årGratis
BE

Hur har en rauk bildats?

En rauk är resterna av ett rev som bildades när Sverige låg under vatten och var ett tropiskt hav, för runt 430 miljoner år sedan. Reven byggdes upp av svampdjur, koraller mm. Våra största och flesta raukar finns på Gotland och Fårö. Sveriges största rauk kallas Jungfrun och finns vid Lickershamn.