:

Vad är en talgkörtel?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en talgkörtel?
  2. Var sitter talgkörtel?
  3. Hur känns en talgkörtel?
  4. Är talgkörtel farligt?
  5. Vad kan man göra åt talgkörtlar?
  6. Är Talgkörtelcysta farligt?
  7. När försvinner en talgkörtel?
  8. Varför får man cystor i ansiktet?
  9. Hur känns en fettknöl?
  10. Hur känns en knuta?

Vad är en talgkörtel?

De har en öppning högt upp i hårsäckarna eller direkt på hudens yta. Talgkörtlarna bildar en vätska som kallas talg och som innehåller mycket fett. Talg följer med hårstråna upp till hudytan och gör den mjuk, smidig och vattenavvisande. Talg innehåller ämnen som skyddar mot bakterier.

Var sitter talgkörtel?

Talgkörtlarna hör hemma i läderhuden, alltså hudens andra lager som befinner sig precis under överhuden. Talgkörteln mynnar ut högt upp i en hårsäck, eller direkt vid hudens yta. Talgkörtelns funktion är att bilda en trögflytande vätska som kallas talg och innehåller mycket fett.

Hur känns en talgkörtel?

Ett aterom bildas om öppningen från en talgkörtel täpps till. Då bildas ett litet hålrum med talg, en cysta. Ett aterom känns som en rundad, jämn, elastisk knöl. Den sitter fast mot huden vid öppningen, men är rörlig undertill.

Är talgkörtel farligt?

Talgkörtlar och hårsäckar kan bli inflammerade Det kan bero på att du har tagit bort hår, eller om du till exempel har klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda prickar eller se ut ungefär som finnar.

Vad kan man göra åt talgkörtlar?

Om du fått en inflammerad talgkörtel, brukar den för det mesta försvinna av sig själv och kräver sällan behandling. I mer ovanliga fall kan man behöva ta bort den hos läkare. Det är ett litet ingrepp där ett ytligt snitt läggs och talgkörteln plockas ut.

Är Talgkörtelcysta farligt?

En talgkörtelcysta kan också kallas aterom. Det är en godartad cysta som innehåller talg. Den uppstår när öppningen från en talgkörtel ut i huden har blivit tilltäppt. Talgkörtelcystor kan bildas var som helst på kroppen.

När försvinner en talgkörtel?

Om du fått en inflammerad talgkörtel brukar den för det mesta försvinna av sig själv, och kräver sällan behandling. I mer ovanliga fall kan man behöva ta bort den hos läkare. Det är ett litet ingrepp där ett ytligt snitt läggs och talgkörteln plockas ut.

Varför får man cystor i ansiktet?

En Epidermal cysta kallas också talgkörtlar cysta uppstår när utloppet från en talgkörtelaktiviteten är igensatt (blockerad por). Som körteln fortsätter att producera talg, det bildar gradvis en klump under huden. Epidermal cystor förekommer oftast på ansikte, hals, extremiteter, bål och pung.

Hur känns en fettknöl?

Fettknölar (lipom) De flesta fettknölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Fettknölar på ryggen, nacken och skuldrorna är ofta lite fastare medan knölar på armarna och benen vanligtvis är mjuka.

Hur känns en knuta?

Ofta känns den inte, men ibland kan den göra ont. Det händer även att knutorna ger besvär på grund av ett olämpligt läge. De kan variera i storlek och kännas mjuka eller hårda. Om det är en fettknöl du drabbats av är den oftast hårdare om den sitter på nacke eller rygg och mjukare om den sitter på armar eller ben.