:

Vad Sundsvall?

Innehållsförteckning:

  1. Vad Sundsvall?
  2. Vilken län är Sundsvall?
  3. Vad kallas havet utanför Sundsvall?
  4. Vem grundade Sundsvall?
  5. Vad kan man göra utomhus i Sundsvall?
  6. Vad är Medelpad känt för?
  7. Vilket Lsndsksp ligger Sundsvall?
  8. Vilka städer finns i Medelpad?
  9. Vad ligger i Medelpad?
  10. Hur många invånare finns det i Sundsvall?

Vad Sundsvall?

Sundsvall

Sundsvall
Tätort Centralort
Vy över innerstaden med Stenstaden och Södra Stadsberget, Mittuniversitetet och Selångersån, Hovrätten för Nedre Norrland vid Bünsowska tjärnen, Norrporten Arena och Gustav Adolfskyrkan, Sundsvalls teater, Kulturmagasinet.
LandSverige
LänVästernorrlands län

Vilken län är Sundsvall?

Sundsvall ligger på Sveriges östra kust cirka 400 kilometer norr om Stockholm, mitt i Sverige. Den stad är största staden i Medelpad landskap. Kusten söder om Sundsvall heter "Sveriges guldkust." Medelpad landskap är del av Västernorrlands län.

Vad kallas havet utanför Sundsvall?

Öster om Sundsvall ligger Bottenhavet. I kommunens östligaste del ligger Sundsvalls skärgård med Alnön som största ö, känd för Alnöiten, Medelpads landskapssten, en vulkanisk bergart som hittats på Alnön som för 550 miljoner år sedan var en vulkan.

Vem grundade Sundsvall?

Bronsstatyn över Gustav II Adolf, är en staty över Sundsvalls grundare, mitt på Stora torget i Sundsvall. Statyn föreställer hur kungen står med privilegiebrevet i sin vänstra hand blickande österut mot Vängåvan där staden planerades efter flytten från dess ursprungliga plats vid nuvarande Åkroken.

Vad kan man göra utomhus i Sundsvall?

Norra Berget är Sundsvalls stadspark med djurhagar, utsiktstorn, promenadstigar, museum och mycket mer. Mitt i Nacksta hittar man denna oas med härliga grönytor och stora möjligheter till aktiviteter i närområdet. Sticksjö Discgolfbana är en discgolfbana (frisbeegolf) i Sundsvall med 18 hål.

Vad är Medelpad känt för?

Folket i Medelpad har riktat in sig på annat: fiske, handel, järnhantering, svedjebruk djupt inne i skogarna och ett skogsbruk kopplat till järnhanteringen där brännandet av träkol var viktigast. Landskapet har inte särskilt mycket järnmalm, men har haft en hel del myrmalm.

Vilket Lsndsksp ligger Sundsvall?

Västernorrlands län

Västernorrlands län
Län
LandskapMedelpad, Ångermanland, samt mindre delar av: Hälsingland, Jämtland
Läge62°44′N 16°56′Ö
ResidensstadHärnösand

Vilka städer finns i Medelpad?

Medelpad är ett landskap som i sin helhet ingår i Västernorrlands län, Mellannorrland, nedre Norrland och den informella Mittsverigeregionen. Medelpad gränsar i söder till Hälsingland, i väster till Härjedalen, i nordväst till Jämtland, i norr till Ångermanland och i öster till Bottenhavet.

Vad ligger i Medelpad?

I östra Medelpad ligger tätorten Sundsvall som är centralort i Sundsvalls kommun och Västernorrlands län och utgör landskapets enda stad. I nordost ligger tätorten Timrå som är centralort i Timrå kommun (och närheten till Sundsvall innebär att Timrå ibland klassificeras som en förort till Sundsvall).

Hur många invånare finns det i Sundsvall?

Befolkningen i Sundsvalls kommun Kommunens befolkning har ökat de senaste 16 åren och i slutet av 2018 var Sundsvall landets 19:e största kommun befolkningsmässigt med sina 98 850 invånare.