Hur får man fram järnmalm?
Innehållsförteckning:
- Hur får man fram järnmalm?
- Vad tillverkar man av järnmalm?
- Hur produceras järn?
- Vart utvinns järn?
- Hur bröt man malm förr?
- Hur lång tid tar det att smälta järn?
- Vad kan man göra med järnmalm?
- Vart finns det mest järnmalm?
- Vad kan man göra med järn?
- Hur förekommer järn i naturen?
Hur får man fram järnmalm?
I LKAB:s underjordsgruvor utvinns malmen genom skivrasbrytning. Brytningsmetoden bygger på att skapa hålrum i malmkroppen genom borrning och sprängning, och att man med hjälp av gravitationen låter malmen rasa ner till underliggande nivåer för vidare transport med tåg respektive lastfordon.
Vad tillverkar man av järnmalm?
Järnmalm är mineral som innehåller grundämnet järn i sådan halt och kemisk sammansättning att den kan användas med ekonomiskt utbyte till framställning av järn och stål. En vanlig form av järnmalm är limonit (järnockra), som återfinnes i naturen som myrmalm (i myrar och på sjöbottnar), rödjord och brun järnsten.
Hur produceras järn?
Framställning och användning Järn tillverkas vanligtvis från Fe2O3 eller Fe3O4 som reduceras med kol vid ungefär 2000 °C. Först reagerar kolen med syret i luften och bildar kolmonoxid. Sedan reagerar kolmonoxiden med järnoxiden och bildar metalliskt järn.
Vart utvinns järn?
Först så bryts järnmalm från gruvor och den här malmen värmer man sedan upp i en massugn till en mycket hög temperatur och så reagerar den sedan med kol för att reduceras. Kolet reagerar med syret i luften och bildar kolmonoxid. Det här kolmonoxiden reagerar sedan med järnoxiderna och på så sätt framställs järn.
Hur bröt man malm förr?
Förr användes därför eld i gruvorna när man ville bryta loss malm. Då användes spett och kilar. Malmbitarna slogs sen i mindre bitar så de kunde läggas i en tunna och bäras iväg. Om man hade ett djupt gruvhål som det inte kom så mycket vatten i, så kunde man göra gångar i berget under jorden.
Hur lång tid tar det att smälta järn?
Stål får man genom att göra järn mindre mjukt. Vi har utvunnit och bearbetat metaller i ungefär 9 000 år. Vid ståltillverkning förädlas järnmalm genom så kallad färskning.
Vad kan man göra med järnmalm?
Sverige är idag en av världens största producenter av järnmalm och det är en mycket viktig näring för hela Sverige. Järn kan också förädlas till stål genom att legeras med kol. Även detta är en extremt viktig inkomst får vårt land. Totalt arbetar cirka 90 000 svenskar med antingen gruvnäringen eller i stålindustrin.
Vart finns det mest järnmalm?
Den samlade årliga produktionen av järnmalm uppgick 2017 till 2,1 miljarder ton. De största producentländerna är Australien och Brasilien med 40 respektive 20 procent av världsproduktionen, medan Sverige hamnar på en elfte plats med 1,3 procent av den totala produktionen.
Vad kan man göra med järn?
Järn är den viktigaste metallen idag, därför att den används för att tillverka stål. Stål är ett av världens viktigaste material. I Sverige har järntillverkning länge varit viktig. I mitten av 1700-talet producerades nästan en tredjedel av världens järn i Sverige.
Hur förekommer järn i naturen?
Jordskorpan innehåller järn i form av oxider, karbonat och silikater, som bildar en mängd järnhaltiga mineral (t. ex. magnetit, hematit, dvs. ... Järn förekommer i naturen både som s.k. tvåvärt (Fe2+) och trevärt järn (Fe3+).