:

Vad heter havet utanför Gävle?

Innehållsförteckning:

  1. Vad heter havet utanför Gävle?
  2. Vad är Gävle känd för?
  3. Vad tillverkas i Gävle?
  4. I vilket landskap ligger Gävle i?
  5. Är Gävle en tätort?
  6. Vad heter ån som rinner genom Gävle?
  7. Vad är Gästrikland känt för?
  8. Hur är Gävle?
  9. I vilket landskap ligger Hofors?
  10. I vilket landskap ligger Bollnäs?

Vad heter havet utanför Gävle?

Staden är belägen i östra Gästrikland i den sydöstra delen av Gävleborgs län där Gavleån mynnar i Inre fjärden av Gävlebukten och därmed Bottenhavet (Östersjön). Cirka 15 km sydost om Gävle mynnar Dalälven vid Skutskär i Uppland.

Vad är Gävle känd för?

Gävle är en medelstor stad i Gästrikland. Kommunen har cirka 95 000 invånare. Mest känd är Gävle för sin årliga julbock, som sätts upp av de lokala handlarna. Bocken attraherar många besökare och varje år sker det försök att bränna ner den.

Vad tillverkas i Gävle?

Bland de stora företagen som är verksamma i Gävle finner man bland andra Korsnäs som är aktiva inom pappersindustrin, Smurfit Kappa Sverige som tillverkar kartonger, AQ ParkoPrint som tillverkar parkeringsautomater och liknande samt Kraft Foods som i staden tillverkar Gevaliakaffe.

I vilket landskap ligger Gävle i?

Gävle är den största staden och residensstad i Gävleborgs län. Gävle ligger vid havet och i landskapet Gästrikland. Inom några mils radie finns bland annat Ockelbo med Wij Trädgårdar, Mackmyra Whisky och Furuviksparken.

Är Gävle en tätort?

Gävle kommun ligger i Gästrikland (Gävleborgs län); 1 6 809 invånare (2020). Gävle genomkorsas av Europaväg 4 och riksväg 80 och är järnvägsknut på linjen Stockholm–Sundsvall med utgående linjer mot Falun–Borlänge och mot Ockelbo. Centralort i kommunen är tätorten Gävle.

Vad heter ån som rinner genom Gävle?

Gavleån kallades tidigare för Storån eller Ån. Den sträcker sig från Storsjön vid Forsbacka, flyter genom Mackmyra, Hagaström och Tolvfors, rinner genom Boulognerskogen och centrala Gävle för att sedan strömma ut i Gävlebukten.

Vad är Gästrikland känt för?

Landskapet har 1 800 kända fornlämningar. Prinsessan Madeleine innehar titeln som Gästriklands hertiginna, likaså Hälsinglands. Den allra största delen av landskapet ingår, tillsammans med större delen av Hälsingland liksom en liten del av norra Dalarna i Gävleborgs län.

Hur är Gävle?

Säg Gävle och de flesta tänker på en julbock, ett ishockeylag eller kaffe. Gävle är också en residensstad vid havet med stark utveckling där livet kan levas gott. En stad att bo och leva i, etablera sig och verka i och besöka och uppleva.

I vilket landskap ligger Hofors?

Hofors

Hofors
Tätort Centralort
LandskapGästrikland
LänGävleborgs län
KommunHofors kommun

I vilket landskap ligger Bollnäs?

Bollnäs

Bollnäs
Tätort Centralort
LandskapHälsingland
LänGävleborgs län
KommunBollnäs kommun