:

Hur bildas en mosse?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bildas en mosse?
  2. Vad består en myr av?
  3. Hur blir en myr till?
  4. Vilka djur trivs i en våtmark?
  5. Vad växer i kärr?
  6. Vad är ett myr?
  7. Vad innebär myrmark?
  8. Vad växer på myr?
  9. Hur djup kan en myr vara?
  10. Vilken viktig roll har våtmarkerna?

Hur bildas en mosse?

När marken blir fastare täcks ofta kärret av skog, vars löv och grenar ytterligare bygger på torvlagret. I områden med hög nederbörd kan torven bilda en välvd kupol som utgör en mosse. På mossen är tillgången på näringsämnen låg eftersom växterna helt är beroende av näring från nederbörden.

Vad består en myr av?

Myr” är ett samlingsnamn för mossar och kärr. Mossar får sitt vatten enbart uppifrån, medan kärren får sin vattenpåförsel även genom tillrinning från omgivande fastmarker. Myrar bildas för att torv tillväxer, dvs.

Hur blir en myr till?

Myr är en våtmark där syretillgången i marken är så låg att döda växter och annat organiskt material inte förmultnar utan ansamlas och omvandlas till torv. Sådana våtmarker kan uppkomma på olika sätt. I Sverige har merparten av myrarna, särskilt de sluttande, bildats genom att mark försumpats och blivit blöt.

Vilka djur trivs i en våtmark?

I våtmarker lever det många mindre däggdjur samt några större arter såsom bävrar, kärrkaniner och pumor.

Vad växer i kärr?

Växterna på myren (mossar och kärr) En mosse är oftast helt täckt av vitmossa. På kärren växer mest ängsull och olika former av Starr. I utkanten av myren hittar man ofta buskliknande växter som pors och skvattram. På hösten kan man hitta bär som tranbär och hjortron som trivs på sankmark.

Vad är ett myr?

Myr är samlingsterm för blötmarker av vitt skilda ursprung, där huvudtyperna är kärr och mosse. Myrar har utvecklats i olika riktningar sedan sjöar börjat växa igen, mycket beroende på topografin.

Vad innebär myrmark?

Myr är samlingsterm för blötmarker av vitt skilda ursprung, där huvudtyperna är kärr och mosse. Myrar har utvecklats i olika riktningar sedan sjöar börjat växa igen, mycket beroende på topografin.

Vad växer på myr?

myrarna växer tuvull, tuvsäv, hjortron och klockljung och på en del platser hittar man den västliga arten myrlilja som i början av högsommaren lyser upp myrarna med sina gula blommor och ljusgröna blad.

Hur djup kan en myr vara?

Medeldjupet av södra Sveriges torvmarker är omkring 2 meter, Norrlands omkring 1,5 meter. Ganska ofta påträffas torvlager med ett djup av 5–6 meter, någon enstaka gång ända upp till 10 meter. Vanligtvis ingår då högmossebildningar i lagerföljden. Vissa nordtyska och irländska mossar har upp till 15 meters djup.

Vilken viktig roll har våtmarkerna?

Våtmarker är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och är viktiga för den biologiska mångfalden. Våtmarker bidrar till en mängd olika ekosystemtjänster som vi är beroende av; ett exempel är vattenrening. Eftersom de kan binda koldioxid spelar de dessutom en viktig roll i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.