:

Vilka sitter på Guantanamo?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka sitter på Guantanamo?
  2. Hur många fångar det kvar på Guantanamo?
  3. Finns Guantanamo?
  4. Vilket är världens farligaste fängelse?
  5. Vad hände i Abu Ghraib fängelset i Irak 2004?
  6. Vilket fängelse är störst i Sverige?
  7. Vilka länder har bäst fängelse?
  8. Vad hände i Abu Ghraib fängelset?
  9. Vad hette fängelset i Bagdad?

Vilka sitter på Guantanamo?

Idag sitter 40 människor fängslade på Guantánamo Bay-fängelset. Samtliga är muslimer. De har alla varit där i över 12 år och har hållits isolerade under grymma, förnedrande och inhumana förhållanden.

Hur många fångar det kvar på Guantanamo?

Under 2021 har Guantanamo Bay enligt amerikanska medier fortfarande hyst cirka 40 fångar, till en beräknad kostnad per fånge på miljontals dollar varje år. Förutom de fem som anklagas för inblandning i 11-septemberdåden finns fångar med helt annan bakgrund i lägret.

Finns Guantanamo?

Guantánamobasen, egentligen Guantanamo Bay Naval Base (förkortat GTMO, ofta kallad ”Gitmo”), är en amerikansk militärbas tillhörande USA:s flotta (genom United States Naval Forces Southern Command) som är belägen cirka 15 kilometer söder om staden Guantánamo vid Guantánamobukten på sydöstra Kuba.

Vilket är världens farligaste fängelse?

Polen. Connolly sitter inspärrad i det polska fängelset Piotrkow, ett högsäkerhetsfängelse där landets mest förhärdade brottslingar sitter i sina celler 23 timmar om dagen.

Vad hände i Abu Ghraib fängelset i Irak 2004?

Under ockupationen av Irak blev fängelset internationellt känt, när flera fotografier som visande amerikansk tortyr av irakiska fångar publicerades. Dessa fotografier dök upp i mediavärlden den 29 april 2004 och blev mycket besvärande för den amerikanska regeringen och militären.

Vilket fängelse är störst i Sverige?

Anstalten är Sveriges största och är tillsammans med Anstalten Hall, Anstalten Norrtälje, Anstalten Salberga, Anstalten Hällby, Anstalten Tidaholm och Anstalten Saltvik de enda anstalterna i Sverige som erbjuder högsta säkerhetsklass, 1. På Kumla finns också Kriminalvårdens riksmottagning för män.

Vilka länder har bäst fängelse?

Enligt fängelsedirektören är det norska systemet högst effektivt. Var femte norsk fången är tillbaka bakom galler inom två år efter att de släppts. I Sverige är siffran närmare det dubbla. Här mäter vi i statistiken i ett och tre årsperioder, och nästan fyra av tio fångar är tillbaka inom tre år.

Vad hände i Abu Ghraib fängelset?

I Abu Ghraib fängelset har fångarna torteras, misshandlats och förnedrats. Det var brittiska och amerikanska trupper som utförde dessa behandlingar. Korpralen Charles Graner och flickvännen Lynndie England har blivit utpekade som dem som var auktoriteterna. Styrkorna torterade och sexuellt förnedrade fångar.

Vad hette fängelset i Bagdad?

Abu Ghurayb-fängelset (Abu Ghraib enligt engelsk transkribering), numera Bagdads centralfängelse. ligger i staden Abu Ghurayb i Irak, cirka 30 km väster om huvudstaden Bagdad. Under Saddam Husseins diktatur fram till USA:s invasion av Irak användes fängelset som en förhörscentral, beryktat för tortyr och avrättningar.