:

Hur blir en sjö försurad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir en sjö försurad?
  2. Hur blir det surt regn?
  3. Varför upptäckte man försurningen så tidigt i Sverige jämfört med i Mellaneuropa?
  4. Vad kan orsaka övergödning?
  5. Hur kan man rädda en miljö som är utsatt för försurning?

Hur blir en sjö försurad?

En kalkad sjö med höga biologiska värden. Luften tillförs sura svavel- och kväveföreningar från förbränning av fossila bränslen såsom kol och olja. ... Efterhand kommer även sjöar och vattendrag påverkas. I värsta fall försuras även dessa så att vattenlevande organismer skadas.

Hur blir det surt regn?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Varför upptäckte man försurningen så tidigt i Sverige jämfört med i Mellaneuropa?

Orsaken var framför allt sura luftföroreningar som hade ökat i och med ökad förbränning av svavelhaltiga bränslen. Luftföroreningarna löser sig i regnmoln vilket ger surt regn. Försurningen av marken har i sin tur påverkat sjöar och vattendrag till att bli surare än vad som är naturligt.

Vad kan orsaka övergödning?

Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Det är de 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön med växtnäringsämnen – som slutligen hamnar i havet. Utsläppen kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier.

Hur kan man rädda en miljö som är utsatt för försurning?

Långväga industriutsläpp försurar fortfarande men i mycket mindre grad än förr. Nationellt samordnade kalkningsinsatser har sedan början av 1980-talet motverkat försurningen och sannolikt räddat många fiskbestånd i våra vatten.