:

Vilka träd har Mistlar?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka träd har Mistlar?
  2. Är mistelns bär giftiga?
  3. Hur ser mistel ut?
  4. Hur tar man hand om mistel?
  5. Vad är en Halvparasit?
  6. Vad är en mistel?
  7. Vad är mistel bra för?
  8. Vad gör man med mistel?
  9. Hur förökar sig misteln?
  10. Vad gör man under misteln?

Vilka träd har Mistlar?

Lever främst på lind I Sverige finns misteln främst i Mälardalen och östra Småland och den har hittats i ett tjugotal olika värdträd som hagtorn, vildapel, rönn, lönn och alm. Den växer inte på ek i Sverige. Men den största andelen mistlar i Sverige, 78 procent, lever på lind.

Är mistelns bär giftiga?

Växten har använts medicinskt och innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper. Symtom: Magbesvär (t. ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).

Hur ser mistel ut?

Mistel är en ständigt grön, tät och rundad buske med gaffelgrenade kvistar och smala, läderartade blad. Mistel lever som halvparasit på lövträd – främst apel (ävan andra arter inom familjen rosväxter, Rosaceae), lind, hagtorn, lönn ch rönn – vanligen på grenar och kvistar högt uppe i kronan.

Hur tar man hand om mistel?

Misteln är fridlyst men du får plocka av den från ditt eget träd, eller med markägarens tillstånd. Mistel från skördas med markägarens tillstånd. Misteln är sällsynt i Sverige och därför fridlyst. I Västmanland och särskilt i Kungsör är den däremot så vanlig att den har blivit ett signum för kommunen.

Vad är en Halvparasit?

växt som som utnyttjar en värdväxt för sin försörjning av vatten och närsalter, men som har egen fotosyntes.

Vad är en mistel?

Mistel är det allmänna begreppet för en halvparasitisk trädlevande blomväxt. Den växer på grenarna hos andra vedartade växter. ... (Santalaceae/Viscaceae), dess korrekta trivialnamn är europeisk mistel. Misteln är en fridlyst växt i Sverige, vilket innebär att man inte får plocka mistel eller skada dess värdträd.

Vad är mistel bra för?

Linné skriver i sin Materia Medica att misteln kan användas mot epilepsi, yrsel och dysenteri.

Vad gör man med mistel?

Ansågs helig Förr i tiden ansågs misteln ha övernaturliga egenskaper eftersom att den är grön året om. Den ansågs ha magiska egenskaper som skyddade mot gifter och ont i husen. Idag tros misteln ge lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller i en dörrpost i juletid.

Hur förökar sig misteln?

Misteln är inte självfertil utan det behövs han- och honplantor för att den ska föröka sig. Bären är vita och väldigt klibbiga vilket gör att den lätt följer med fåglar och kan sprida sig. Det är med hjälp av denna klibbighet som bäret fastnar på stammen och kan börja gro.

Vad gör man under misteln?

Traditionen att hänga upp mistel kring jul är känt sedan 1700-talet och kommer ursprungligen från England. Då skulle mannen plocka ett bär varje gång han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret var plockat försvann magin och det var färdigkysst under misteln för denna gången.