:

Hur blev man av med pesten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blev man av med pesten?
  2. Vad var orsaken till digerdöden?
  3. När härjade pesten?
  4. Hur började medeltiden?
  5. Hur många procent dog i digerdöden?
  6. Hur har digerdöden påverkat dagens samhälle?

Hur blev man av med pesten?

Digerdöden orsakades av en bakterie som spreds av loppor, som bland annat levde i pälsen på råttor. Människorna fick sjukdomen genom loppbett eller genom kontakt med sjuka personers utsöndringar. Idag vet man att inte mindre än 250 olika djurarter, främst gnagare, kan överföra smittan.

Vad var orsaken till digerdöden?

Att råttorna fått skulden är i och för sig inte så märkligt. Pest orsakas av bakterien Yersinia pestis som i sin tur oftast sprids genom loppbett. Under lång tid sågs det som självklart att människorna fick sjukdomen när de blev bitna av loppor som kommit från pestsmittade råttor.

När härjade pesten?

13 Black Death/Periods

Hur började medeltiden?

medeltiden, benämning på den epok som ligger mellan den romerska antiken och den tidigmoderna eller ”nyare” tiden. I europeisk historieskrivning brukar man räkna med att medeltiden inleddes ca 500 e.Kr., efter det västromerska rikets fall 476. Den sträckte sig fram till senare delen av 1400-talet.

Hur många procent dog i digerdöden?

Pesten i Sverige Det är svårt att veta exakt hur många människor i Sverige som dog av den första pestvågen – olika forskare räknar med olika siffror från 30-40 procent till två tredjedelar av befolkningen. Detta innebär ungefär mellan 225 0 000 personer.

Hur har digerdöden påverkat dagens samhälle?

I och med den höga dödligheten försvann en stor del av läkarnas kunskaper om exempelvis växtbaserade mediciner, sårvård och behandling av skador, säger Johanna Bergqvist. För att fylla det medicinska kunskapstomrum som infann sig efter pesten spred sig en delvis ny läkekonst.